x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria: Comerţ cu voturi în ghetourile de romi

Bulgaria: Comerţ cu voturi în ghetourile de romi

de Petio Petkov    |    02 Iul 2009   •   00:00

Trei ziarişti din cotidianul sofiot "24 ciasa" au demonstrat că, în Bulgaria, comerţul cu voturi reprezintă o realitate. Pretinzând că sunt lideri de partid, ei au împrumutat un "Mercedes 500" şi, în numai trei ore, au cumpărat, de la capul unei mari familii de romi din Plovdiv, 500 de voturi.

Iniţial, ziariştii au vorbit cu câţiva alegători din ghetoul de romi Stolipinovo care au fost dispuşi să-şi vândă pe loc votul contra sumei de numai 5 euro. Aflând de sosirea "liderilor", capul comunităţii locale i-a chemat la el acasă, unde au avut loc negocieri foarte serioase. El a dat garanţii că 500 de voturi vor merge la partidul CVVRC "Drapel".

(CVVRC este abrevierea avertismentului "Cumpărarea şi vânzarea de voturi reprezintă o crimă", atenţionare care face parte obligatoriu din orice clip publicitar pentru scrutinul din 5 iulie.) Negociatorul a cerut jumătate din suma totală, restul urmând după numărare şi numai dacă vor ieşi cele 500 de buletine contractate. Ziariştii au improvizat un miting şi au împărţit insigne şi steguleţe noilor simpatizanţi ai partidului CVVRC "Drapel".

UN BULGAR DIN ZECE
Mai multe sondaje sociologice arată că între 4% şi 10% din alegătorii bulgari sunt dispuşi să-şi vândă votul. Preţul acceptabil variază între 10 şi 25 de euro. Situaţia însă se schimbă când se negociază cu liderii informali ai comunităţii respective. Ei dau garanţii că voturile promise vor fi şi obţinute. În astfel de cazuri preţul poate depăşi echivalentul a 50 de euro. Jumătate din sumă merge la aşa-zişii organizatori care se ocupă de instruirea şi de transportul votanţilor până la secţia respectivă.

"24 ciasa" informează că cel puţin patru partide, printre care şi cel al etnicilor turci şi cel al ex-ţarului Simeon de Saxa Coburg Gotha, cumpără voturi în regiunea Vratza. Sumele oferite variază între 10 şi 40 de euro (în cazul formaţiunii ţariste). Agenţia se stat pentru securitate naţională (DANS) anchetează cazurile, scrie cotidianul sofiot.

×
Subiecte în articol: externe