x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a lăsat 15 copii cu deficienţe să moară de foame şi frig într-un cămin

Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a lăsat 15 copii cu deficienţe să moară de foame şi frig într-un cămin

20 Iun 2013   •   09:37
Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a lăsat 15 copii cu deficienţe să moară de foame şi frig într-un cămin

Bulgaria a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că ar fi lăsat 15 tineri cu deficienţe fizice şi mentale să moară de foame şi frig într-un cămin, în iarna 1996-1997, scrie crin.org. În plus, Bulgaria trebuie să plătească despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro fiecăruia dintre cei doi părinţi ai copiilor.

Tragedia s-a petrecut la căminul Dzhurkovo, unde 80 de copii au suferit din cauza lipsei hranei, medicamentelor şi bunurilor de primă necesitate în centrul fără medic şi inaccesibil din cauza zăpezii.

Judecători de la Strasbourg au apreciat că autorităţile bulgare nu au adoptat măsurile necesare pentru a preveni decesele, deşi cunoşteau "riscurile reale şi iminente la adresa vieţilor persoanelor în cauză". Directoarea centrului le-a alertat, fără rezultat, în mai multe rânduri asupra gravităţii situaţiei.

Curtea a reţinut încălcarea "dreptului la viaţă", garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi lipsa unei "anchete oficiale eficiente" în urma acestor decese. Decizia poate fi supusă reexaminării de către instanţa supremă a CEDO, Marea Cameră, în termen de trei luni.

×