x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria reactivează hidrocentralele comuniste

Bulgaria reactivează hidrocentralele comuniste

de Veronica Micu    |    26 Sep 2008   •   00:00
Bulgaria reactivează hidrocentralele comuniste

Guvernul de la Sofia a hotărât, ieri, să reia proiectul privind construcţia mai multor hidrocentrale pe Dunăre. Proiectele pentru aceste hidrocentrale, care ar trebui să aiba o capacitate totală de peste 1.000 MW, au fost sistate în perioada comunistă, când a fost stabilit să fie duse la bun sfârşit cu ajutorul României.

Guvernul de la Sofia a hotărât, ieri, 25 septembrie, să reia proiectul privind construcţia mai multor hidrocentrale pe Dunăre. Proiectele pentru aceste hidrocentrale, care ar trebui să aiba o capacitate totală de peste 1.000 MW, au fost sistate în perioada comunistă, când a fost stabilit să fie duse la bun sfârşit cu ajutorul României.


RESURSE. În acest sens, guvernanţii bulgari au înfiinţat un grup de lucru care va realiza un studiu de fezabilitate pentru proiectele hidrocentralelor, proiecte vechi de peste 30 de ani. În atribuţiile grupului de lucru intră şi identificarea posibilităţilor unor parteneriate public-private pentru finanţarea lucrărilor, după cum informează Reuters. Proiectele prevăd construirea a două hidrocentrale de 440 MW fiecare, în oraşele Nicopole din Bulgaria şi Turnu Măgurele din România, cât şi construirea unei alte hidrocentrale, cu puterea de 265 MW, în oraşul bulgar Silistra, ce se află pe malul Dunării. La începutul acestei luni, Bulgaria s-a apucat de construcţia unui al doilea reactor al centralei nucleare de la Belene, sperând astfel să se reia exporturile de energie, ce au fost reduse acum doi ani, după ce s-a închis producţia a două reactoare. Prin reactivarea proiectelor referitoare la hidrocentrale, Executivul de la Sofia speră să extindă producţia de energie hidro a ţării, întrucât, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, Bulgaria trebuie să aibă cel puţin 20 procente de energie regenerabilă, până în 2020. La ora actuală, 10% din consumul de energie electrică al Bulgariei este acoperit din sursele hidro.

×
Subiecte în articol: externe