x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria vrea să înființeze o companie petrolieră de stat pentru a concura concernul rus Lukoil

Bulgaria vrea să înființeze o companie petrolieră de stat pentru a concura concernul rus Lukoil

19 Mai 2020   •   13:07
Bulgaria vrea să înființeze o companie petrolieră de stat pentru a concura concernul rus Lukoil

Bulgaria vrea să înfiinţeze o companie petrolieră de stat pentru gestionarea depozitelor de petrol şi combustibili. Aceasta va construi benzinării în toată ţara pentru a creşte concurenţa şi a putea fi stabilite preţuri corecte pentru consumatori, a anunţat executivul de la Sofia, transmite Reuters.

Parlamentul a votat înăsprirea controalelor fiscale, care vizează îndeosebi Lukoil Bulgaira, cea mai mare companie petrolieră din ţară, controlată de grupul rus Lukoil. Acesta deţine singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Bourgas, cu o capacitate de 190.000 de barili pe zi, şi are un lanţ de 220 de benzinării.

Consiliul Concurenţei din Bulgaria a demarat, în luna aprilie, o investigaţie pentru 10 distribuitori de combustibili, după ce procurorii au tras un semnal de alarmă că preţul de de comercializare a combustibililor a scăzut doar cu 11% în  martie, în condiţiile în care preţul global al petrolului a scăzut cu 47%.

În pofida a numeroase verificări efectuate de-a lungul anilor la rafinăria Neftochim Bourgas şi la principalii comercianţi de combustibili, Consiliul Concurenţei din Bulgaria nu a descoperit încălcări ale normelor în domeniul competiţiei.

Noua companie petrolieră de stat va prelua depozitele de combustibili ale satului şi va permite accesul la ele pentru distribuitorii mai mici de carburanţi. Statul bulgar intenţionează să construiască mai multe depozite de combustibili şi, dacă va fi nevoie, va construi până la 100 de noi benzinării. Prima benzinărie ar putea fi gata într-un an.

 

×
Subiecte în articol: bulgaria petrol Lukoil