x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii au aprobat proiectul Southstream

Bulgarii au aprobat proiectul Southstream

de Petio Petkov    |    25 Iul 2008   •   00:00

Parlamentul bulgar a ratificat acordul cu gigantul rus Gazprom privind construirea gazoductului Southstream (Magistrala de sud), în urma unor dezbateri care l-au animat serios.

Parlamentul bulgar a ratificat acordul cu gigantul rus Gazprom privind construirea gazoductului Southstream (Magistrala de sud), în urma unor dezbateri care l-au animat serios. În favoarea acordului au votat reprezentanţii celor trei partide aflate la guvernare, cinci independenţi şi trei membri ai Alianţei Populare.

 
COMPANIE MIXTA. Acordul, semnat în timpul ultimei vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin la Sofia, prevede construirea unei companii mixte în care concernul rus şi compania de stat Bulgargaz vor deţine cîte 50 de procente din tronsonul de pe teritoriul şi în apele teritoriale bulgare.

FUNCŢIONAL ÎN 2013. La proiect participă şi concernul italian ENEL. Gazoductul cu o capacitate de 31 de miliarde metri cubi pe an va traversa Marea Neagră pînă la o adîncime de 2.000 de metri şi va avea două ramificaţii – spre Europa Centrală şi cea de Sud. El va deveni funcţional în 2013. Sofia va cîştiga din taxe de tranzit între 250 şi 400 de milioane de dolari, apreciază Ministerul bulgar al Economiei şi Energeticii.

 
DREAPTA, ÎMPOTRIVA. Opoziţia de dreapta şi partidul Ataka au votat împotriva ratificării, avertizînd că proiectul ascunde riscuri pentru securitatea naţională şi va adînci dependenţa faţă de Rusia în sectorul energetic. Southstream este un concurent direct al proiectului Nabucco, sprijinit de Washington şi Bruxelles.

Primul-ministru bulgar, Serghei Stanişev, a declarat însă că proiectul Gazpromului se înscrie în strategia Uniunii Europene în sectorul energetic.

×
Subiecte în articol: externe