x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursa din Moscova s-a redeschis pe creștere. Rubla se apreciază

Bursa din Moscova s-a redeschis pe creștere. Rubla se apreciază

24 Mar 2022   •   17:25
Bursa din Moscova s-a redeschis pe creștere. Rubla se apreciază

Acțiunile companiilor ruse se tranzacționează din nou. Acestea au crescut cu 8% pe bursa din Moscova. Rubla se apreciază.

Piața de capital din Moscova s-a redeschis pe creștere, însă se menține volatilă, după ce a fost închisă timp de o lună, ca urmare a invadării Ucrainei. Majoritatea societăților au înrergistrat creșteri mari, scrie ZF.

MOEX, indicele de referinţă al bursei moscovite, s-a apreciat cu 8%.

„De la deschiderea pieţei au fost observate mari ordine de cumpărare pentru acţiunile ruseşti. Sentimentul general este susţinut de convingerea că Ministerul de Finanţe va cumpăra acţiuni”, transmite agenţia de brokeraj BCS.

Autoritățile de la Moscova au anunțat, pe 1 martie, că vor aloca un trilion de ruble, circa 11,24 miliarde de dolari, Fondului Naţional de Bunăstare într-un efort de susţinere a acţiunilor ruseşti care au fost afectate de masivul selloff de luna trecută.

Aplicaţiile de tranzacţionare ale celor mai importanţi brokeri din Rusia au raportat probleme privind procesarea ordinelor clienţilor, scrie Reuters. 33 de companii incluse în indicele MOEX, din care fac parte 50 de societăţi, au reintrat astăzi la tranzacţionare între 10:00 şi 14:00, ora Moscovei.

Evoluția rublei

Totodată, rubla s-a prăbușit după începutul războiului și ca urmare a sancțiunilor dure impuse de țările occidentale. Banca Centrală a Rusiei a luat măsuri rapide care au vizat suspendarea majorităţii proceselor de trading. De aemenea, investitorii străini nu pot renunța la titlurile pe care le dețin la companiile ruse. 

Un dolar american valorează astăzi 98 de ruble rusești, apreciindu-se semnificativ în ultimele zile, de la 104 ruble/dolar la începutul săptămânii. Avansul a fost provocat de declarațiile președintelui Vladimir Putin care a anunțat că Rusia va vinde energie în ruble statelor „neprietenoase”.

Un euro valorează 105 ruble, apreciindu-se cu 3%, de la 132,4 ruble/euro la începutul acestei luni. La începutul războiului din Ucraina, valoarea era de 90 ruble/euro. 

Giganţii petrolieri Rosneft şi Lukoil afişau creşteri de 20%, respectiv 16% la 11:00, ora României, în timp ce producătorul de aluminiu Rusal se aprecia cu 14%. Norilsk Nickel era pe plus cu 22%.

Compania aeriană Aeroflot scăzuse la un moment dat cu peste 20%, însă a recuperat între timp o parte din pierderi. La ora menţionată anterior, societatea era pe minus cu 6%.

×
Subiecte în articol: bursa din moscova rubla