x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Burse pentru lideri

Burse pentru lideri

de Costin Anghel    |    06 Iul 2005   •   00:00
Burse pentru lideri

Prin intermediul Consiliului Britanic de la Bucuresti, Ministerul de Externe britanic ofera burse la prestigioase universitati din Regatul Unit pentru cei care au dovedit inclinatii de lider.

Bursele de la Consiliul Britanic din Romania sunt oferite de diverse departamente sau ministere din Marea Britanie. Principalul furnizor de burse, pentru Consiliu, este Ministerul de Externe.

"Cele mai importante burse pe care le avem, si cele mai prestigioase, sunt «Bursele Chevening». Ele sunt oferite de Ministerul de Externe si sunt denumite dupa resedinta oficiala a ministrului de Externe britanic", spune Vlad Pavlovici, seful Departamentului Educatie si Burse, din cadrul Consiliului Britanic de la Bucuresti. Bursele Chevening se acorda tinerilor cu rezultate universitare stralucite, oameni de mare perspectiva, care au potentialul de a deveni conducatori, factori de decizie si formatori de opinie. Acest tip de burse se acorda atat in Romania, cat si in Republica Moldova. Bursele pot acoperi complet costurile unui an de scolarizare in Marea Britanie. Valoarea lor poate atinge sume cuprinse intre 15.000 si 20.000 de lire sterline. Dar nu acopera si costul cazarii sau al intretinerii unui student in Marea Britanie.

"In fiecare an, in Romania, sunt cam 10 burse de acest gen. Numarul depinde de alocatia financiara pe care o primeste Consiliul Britanic de la Ministerul de Externe de la Londra", explica Pavlovici. Bursele pentru studii postuniversitare nu depasesc perioada de un an. Atat dureaza un doctorat. La terminarea bursei, studentul roman trebuie sa obtina o diploma sau un act care sa arate rezultatul banilor care au fost investiti in capacitatile sale.

PROFILUL BURSIERULUI. Bursele Chevening sunt acordate anual pentru anumite domenii considerate prioritare de Marea Britanie pentru comunicarea cu un anumit stat. In 2004, in Romania, au fost burse pentru studenti in economie si finante, administratie publica, drept si drepturile omului si jurnalism. In fiecare an se pot schimba, imputina sau inmulti.

"Conditiile sunt multiple. E vorba de un dosar academic foarte bun, care inseamna terminarea facultatii cu o medie generala peste 8. Universitatea pe care ai terminat-o aici conteaza si ea pentru ca britanicii stiu cum se misca invatamantul in Romania. Trebuie sa ai note foarte bune pentru a ajunge la o facultate prestigioasa, altfel poti ajunge la una mai putin renumita. Un alt lucru foarte important pentru noi este cariera candidatului. Pentru Bursele Chevening se poate candida pana la 35 de ani." In lupta pentru o bursa sunt oameni cu varste diferite. Daca studiile sunt aceleasi, carierele nu pot fi identice. Un om la 30 de ani sigur are o cariera mai mare in spate decat unul de 25 de ani, si asta conteaza. Pentru ca cel de 30 de ani este deja un posibil sau actual lider sau formator de opinie.

Chevening nu este o bursa pentru candidati straluciti din punct de vedere academic, dar care nu pot fi lideri. "Daca poti sa transmiti Comitetului de selectie - format numai din diplomati englezi - impresia ca esti si una, si alta, atunci ai o sansa in plus, pentru ca sunt foarte multi concurenti, cateva sute pentru zece burse", afirma Pavlovici.

LA STUDII. Dupa ce a devenit bursier Chevening, un roman trebuie sa dea si un examen de limba engleza, IELTS (International English Language Testing System), solicitat de facultatile britanice. Inainte de a pleca la masterat, bursierul este consiliat de expertii de la British Council. In Regatul Unit, bursierul poate lucra in limita a 20 de ore in timpul cursurilor si nelimitat in timpul vacantelor. "Indicat ar fi sa nu lucreze, ci sa se concentreze asupra cursurilor. Ramane pana la urma la latitudinea lor daca muncesc sau nu."

In total, Romania are pana in prezent 130 de bursieri Chevening. Cei care nu au de gand sa se mai intoarca in Romania vor avea parte de o surpriza. "Castigatorul unei burse Chevening semneaza un contract cu noi, in acel contract este stipulat clar faptul ca, dupa ce termina masteratul, el trebuie sa se intoarca in Romania. Daca nu, i se cer toti banii pe care i-a primit de la noi", explica seful de la Burse.

ISTORIC
Consiliul Britanic a fost infiintat in 1934. Scopul lui initial era acela de a contracara printr-o propaganda culturala politica agresiva a Germaniei naziste. In 1936, institutia si-a deschis birou si in Romania.

Era unul din primele cinci birouri ale British Council din lume. Pana in 1947, serviciile Consiliului se limitau la cele de biblioteca. Apoi a fost inchis din pricina regimului comunist, care nu iubea foarte mult cultura occidentala.

"Dupa 1970, Consiliul Britanic a reaparut in Romania, tot sub forma unei biblioteci, o baraca foarte stilizata in curtea Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti", povesteste Vlad Pavlovici.

Actualul Consiliu, din Calea Dorobanti, in acceptiunea moderna, a aparut dupa 1990. Acum exista si cateva centre regionale in tara noastra, la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Scopurile Consiliului Britanic de azi sunt unele culturale. Institutia sustine activitati in domenii precum educatia, "buna guvernare" si arta.
×