x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursele s-au prăbușit în Asia după ce Iranul a atacat Israelul

Bursele s-au prăbușit în Asia după ce Iranul a atacat Israelul

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2024   •   11:15
Bursele s-au prăbușit în Asia după ce Iranul a atacat Israelul
Sursa foto: Hepta

Acțiunile s-au prăbușit luni în Asia după ce Iranul a intensificat tensiunile din Orientul Mijlociu, lansând o serie de rachete și drone asupra Israelului în weekend. Sunt alimentate temerile legate de un conflict mai amplu în această regiune.

Cu toate acestea, în timp ce Israelul a calificat atacul - despre care Teheranul a declarat că a fost un răspuns la un atac asupra ambasadei sale din Siria - drept o escaladare a ostilităților, analiștii au declarat că există speranțe în rândul traderilor că această criză ar putea fi stăpânită, notează AFP.

Această fărâmă de optimism a contribuit la scăderea prețurilor petrolului.

Bombardamentul de sâmbătă, cu peste 300 de rachete balistice și de croazieră și drone de atac - care au fost în mare parte respinse de apărarea aeriană - a agravat îngrijorările privind perspectivele ratelor dobânzilor din SUA, în urma unor date privind inflația și ocuparea forței de muncă care au fost mai mult decât previzibile.

Iranul a declarat Națiunilor Unite că atacul a fost un răspuns defensiv "legitim" la atacul din Damasc din 1 aprilie, în urma căruia au fost uciși șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, inclusiv doi generali.

Iranul a avertizat că "în cazul în care regimul israelian va face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever".

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că este vorba de "o escaladare gravă și periculoasă".

Însă experții au declarat că amploarea limitată a atacului a arătat că Iranul a încercat să facă o demonstrație de forță prin atacul său, fără a declanșa un conflict.

Între timp, se pare că președintele american Joe Biden l-ar fi avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să "accepte victoria" și să renunțe la un contraatac.

Cu toate acestea, Redmond Wong de la Saxo a declarat: "Toți ochii rămân ațintiți asupra unui posibil răspuns din partea Israelului, iar piețele vor fi probabil volatile în ziua următoare”.

Piețele asiatice au scăzut în mare parte luni, deși și-au redus pierderile mari inițiale.

Tokyo, Singapore, Mumbai, Taipei și Manila au scăzut cu cel puțin un procent, în timp ce la Hong Kong, Seul, Sydney și Wellington s-au înregistrat pierderi.

Shanghai a crescut cu peste un procent după ce China a dezvăluit vineri noi măsuri de reglementare a pieței, despre care un analist a spus că ar putea ajuta performanța sa pe termen lung.

Contractele futures din SUA au crescut, după ce au scăzut puternic vineri, investitorii intrând nervoși în weekend.

"Reacția discretă a pieței provine probabil din sentimentul extrem de complicat de pe piață în acest stadiu", a declarat Hebe Chen de la IG Markets.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bursa piete asia prăbuşit