x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursele internaționale recuperează din pierderile provocate de tulpina Omicron de COVID-19

Bursele internaționale recuperează din pierderile provocate de tulpina Omicron de COVID-19

01 Dec 2021   •   13:01
Bursele internaționale recuperează din pierderile provocate de tulpina Omicron de COVID-19
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Piețele bursiere au crescut, miercuri, recuperând o mare parte din pierderile din sesiunea precedentă. Investitorii profită de scăderea prețurilor pentru a paria că cea mai recentă COVID-19 nu va afecta redresarea economică, scrie Reuters.

Indicele EUROSTOXX a crescut cu 1,1% la începutul ședinței de tranzacționare, în timp ce indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 1,3%, iar indicele german DAX cu 0,75%. Contractele futures de pe Wall Street indică o deschidere puternică .

Indicele MSCI al acțiunilor din întreaga lume a crescut miercuri cu 0,42% până la ora 0900 GMT, după ce pierduse 1,5% în ziua precedentă, când investitorii s-au speriat de un avertisment al producătorului de medicamente Moderna, potrivit căruia vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron.

În Asia, acțiunile au crescut cu 1,1%, traderii schimbând cursul după vânzările din ziua precedentă care au dus indicele de referință regional la minimul ultimelor 12 luni.

"Ne așteptăm ca atenția pieței să se îndepărteze treptat de Omicron și să se îndrepte către o creștere pozitivă și o traiectorie pozitivă a câștigurilor, permițând acțiunilor să își reia cursul ascendent, iar unele dintre piețele ciclice afectate în mod deosebit de negativ de evoluțiile recente, inclusiv Japonia, zona euro, energia și sectorul financiar, să înregistreze performanțe superioare", a declarat Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management.

De asemenea, petrolul și-a revenit după scăderile abrupte din ședința precedentă, înaintea unei reuniuni a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,88%, la 68,75 dolari pe baril. Contractele futures pentru petrolul Brent au câștigat 4,17%, la 72,12 dolari pe baril.

Piețele globale au fost, de asemenea, sub presiune de vânzare marți, după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că achizițiile de active ar putea fi reduse mai rapid, pentru a combate creșterea inflației.

"În prezent, accentul pieței a fost pus pe Omicron și pe potențialul pe care îl poate perturba lumea, dar adevăratul accent ar trebui să fie pus pe Fed și pe politica de rate. Acesta este cel mai mare șoc care a apărut în ultima zi", a declarat Kerry Craig, strateg de piață la nivel mondial la JPMorgan Asset Management.

Creșterea randamentelor a făcut ca dolarul să se stabilizeze față de majoritatea valutelor și să câștige teren în fața monedei japoneze. Acest sentiment a ajutat, de asemenea, dolarul australian, care a crescut cu 0,6% față de minimul ultimelor 32 de luni înregistrat marți.

Aurul, în ciuda tuturor emoțiilor, nu a profitat de statutul de refugiu sigur, prețul spot fiind de 1.779 de dolari pe uncie, în creștere cu 0,3%.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bursa