x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush se simte vinovat

Bush se simte vinovat

de Alexandra Rares    |    15 Sep 2005   •   00:00
Bush se simte vinovat

Uraganul Katrina a produs, pe langa pierderi de vieti omenesti si pagube materiale enorme in sudul Statelor Unite, si o furtuna in clasa politica americana, imaginea presedintelui George Bush fiind, se pare, cea mai afectata, avand in vedere ca ultimul sondaj de opinie atesta faptul ca a ajuns la cea mai scazuta cota de popularitate de la venirea sa la Casa Alba.

Aspru criticat, Bush a recunoscut pentru prima data, marti, ca poarta o parte de vina pentru intarzierea cu care a fost acordat ajutorul victimelor uraganului Katrina, in conditiile in care bilantul, inca provizoriu al victimelor, a ajuns la 657 de morti.

Numarul cadavrelor descoperite in Louisiana a crescut la 423 marti, asta in cazul in care autoritatile recuperasera pana luni 279 de corpuri neinsufletite. Cresterea spectaculoasa a bilantului general provizoriu, care include si 218 cadavre descoperite in Mississippi, 14 in Florida si doua in Alabama, a fost generata de o scadere substantiala a nivelului apelor in orasul New Orleans.

RESPONSABILITATI. "Katrina a evidentiat existenta unor probleme serioase in capacitatea noastra de reactie la toate nivelurile guvernamentale. Iar in legatura cu administratia federala, care nu si-a facut pe deplin datoria, imi asum responsabilitatea", a declarat el. "Vreau sa stiu ce a fost bine si ce a fost rau", a adaugat presedintele american, subliniind necesitatea unei mai bune coordonari intre autoritatile federale, cele de la nivelul statelor americane si cele locale, pentru ameliorarea capacitatii SUA de a raspunde unui atac terorist sau unui alt uragan de mare intensitate. "Trupele Garzii de Coasta, care au participat la operatiunile de salvare, au depus o munca eroica. Primele echipe de salvare, indiferent daca au fost locale sau federale, au facut tot ceea ce le-a stat in putere", a declarat Bush.

ACUZE
Guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco, a acuzat administratia federala ca nu a intervenit cu viteza necesara si a anuntat ca va recurge la serviciile unei companii particulare pentru a recupera cadavrele victimelor uraganului Katrina. "Nimeni, nici macar cei de la cel mai inalt nivel, nu pare a fi in stare sa depaseasca obstacolele birocratice. Sunt furioasa si indignata de situatia produsa", a afirmat Blanco. Ea a permis medicilor din strainatate, precum si celor sositi din alte state de pe teritoriul SUA sa acorde ingrijiri medicale persoanelor afectate in urma uraganului. Pana in prezent, un medic care voia sa-si practice meseria in Louisiana trebuia in mod obligatoriu sa aiba o diploma obtinuta in acest stat. In centrul orasului New Orleans, devastat de ciclon, nivelul apelor a inceput sa scada rapid, ca urmare a operatiunilor de pompare de saptamana trecuta, dar exista in continuare cartiere inundate, unde cadavre de animale plutesc la suprafata apelor murdare, emanand un miros insuportabil. Pe masura ce nivelul apelor scade, echipele de salvare se deplaseaza din casa in casa pentru a descoperi eventualele cadavre, marcand cu un semn de culoare portocalie. Aeroportul din New Orleans a fost redeschis marti pentru zborurile comerciale. Toate cursele fusesera suspendate dupa dezastrul produs de uraganul Katrina, aeroportul fiind deschis numai pentru zboruri umanitare si militare.

ALERTA
In acest timp, o noua amenintare planeaza asupra Statelor Unite. Furtuna tropicala Ophelia, redevenita uragan, se indreapta spre litoralul statelor Carolina de Nord si Carolina de Sud. Autoritatile de pe coasta de sud-est a Statelor Unite au ordonat evacuarea a peste 20 de mii de oameni. Furtuna e insotita de rafale de vant de 120 de km pe ora. Meteorologii se asteapta ca uraganul Ophelia sa atinga coasta Carolinei de Nord miercuri noapte, mii de persoane fiind deja evacuate, si aceasta pentru ca o astfel de furtuna poate provoca pagube importante. Pana acum au fost inchise mai multe scoli, porturi si poduri, iar oamenilor le-au fost asigurate adaposturi de-a lungul intregii zone de coasta. Meteorologii se asteapta insa ca uraganul, care va lovi timp de patru zile coasta de sud-est a Statelor Unite, sa nu depaseasca insa categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, iar pagubele sa fie mai mici decat cele facute de Katrina.
×
Subiecte în articol: externe