x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush vede un "holocaust nuclear" la orizont

Bush vede un "holocaust nuclear" la orizont

de Marina Constantinoiu    |    29 Aug 2007   •   00:00
Bush vede un "holocaust nuclear" la orizont
Sursa foto: MANDEL NGAN/

Preşedintele american George W. Bush a avertizat cu privire la pericolul unui "holocaust nuclear" in Orientul Mijlociu, dacă Iranul se va dota cu bomba atomică. • Cat ii costa pe americani razboiul din Irak

Preşedintele american George W. Bush a avertizat cu privire la pericolul unui "holocaust nuclear" in Orientul Mijlociu, dacă Iranul se va dota cu bomba atomică, relatează AFP, citat de Mediafax.


"Eforturile active ale Iranului de a obţine tehnologie care ar putea duce la arme nucleare riscă să facă să planeze ameninţarea unui holocaust nuclear deasupra unei regiuni deja renumite pentru instabilitatea şi violenţa care o domină", a declarat Bush intr-un discurs susţinut in faţa unei reuniuni a veteranilor. De asemenea, el a cerut regimului iranian să inceteze "imediat" să mai inarmeze insurgenţii care luptă impotriva soldaţilor americani din Irak.


ALIMENTAREA EXTREMISMULUI. In discursul menit să apere angajamentul american in Irak, Bush a acuzat Gardienii Revoluţiei, armata ideologică iraniană, şi brigăzile Qods ale acestora, că finanţează şi antrenează grupările "extremiste" din Irak şi le aprovizionează cu arme, in special cu dispozitive explozive perfecţionate, care provoacă numeroase victime in răndul trupelor americane.

"Regimul iranian trebuie să inceteze aceste acţiuni şi, pănă va face acest lucru, voi lua măsurile necesare pentru a proteja soldaţii noştri", a precizat el, amintind că i-a autorizat pe militarii americani să utilizeze forţa necesară pentru a se apăra faţă de "acţiunile criminale ale Teheranului".

"Anumite persoane spun că liderii iranieni nu sunt la curent cu ceea ce fac membrii propriului lor regim. Alţii declară că liderii iranieni incearcă activ să provoace Occidentul. In ambele cazuri, (responsabilii iranieni) nu pot se se sustragă de la responsabilitatea lor privind contribuţia la atacurile impotriva forţelor coaliţiei şi la uciderea unor irakieni nevinovaţi", a adăugat preşedintele Statelor Unite.

In cadrul discursului, el a descris Irakul ca fiind prima linie de front pentru securitatea americană faţă de "extremismul" sunnit şi şiit, reprezentate in opinia sa de al-Qaida şi grupările afiliate, pe de o parte, şi de regimul iranian şi cei care il susţin, pe de altă parte.

Bush a descris Iranul ca "primul stat din lume in ceea ce priveşte sprijinirea terorismului". El a denunţat sprijinul acordat de Iran mişcării libaneze Hezbollah, celor palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic, precum şi livrarea de arme talibanilor din Afganistan, un alt stat vecin al Iranului.

Pe de altă parte, George W. Bush a condamnat arestarea recentă a unor cetăţeni iraniano-americani de către autorităţile iraniene.

• Cat ii costa pe americani razboiul din Irak
Costurile razboiului din Irak, in timp real, comparativ cu posibilitatea indeplinirii, cu acelasi buget, a unor actiuni sociale: cosntructia de case, sanatate, educatie publica. (nationalpriorities.org
). Dar pe noi?

×
Subiecte în articol: externe