x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cacealmaua franceză

Cacealmaua franceză

de Irina Cristea    |    George Daniel Ripa    |    12 Sep 2007   •   00:00
Cacealmaua franceză
Sursa foto: HO/

Mai multe ziare francofone, printre care cotidianul Liberation, au publicat ieri un articol bazat pe un raport al FBI in care se arăta că liderul teroriştilor de la 11 septembrie ar fi avut un contact in Romănia, cu care comunica telefonic. Aseară, noi informaţii au demontat această teorie.

Pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operaţional al teroriştilor care au comis atentatele de la 11 septembrie, Mohammed Atta, figurează şi un număr din Romănia, informau ieri mai multe publicaţii de limbă franceză din Hexagon şi din Canada, printre care cunoscutul cotidianLiberation.

O GREŞEALĂ? Autorul articolului, Guillaume Dasquié, expert in probleme legate de terorism şi Al-Qaeda, citează un raport secret al Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Pe lăngă referirea la apelul făcut in Romănia, autorul mai redă un număr: +1794.37.55.60. Numai că teoria prezentată de jurnalist se dovedeşte nefondată, semănănd mai degrabă a intoxicare. Filiala din Romănia a postului Radio France citează surse din Agenţia Naţională de reglementare in domeniul Comunicaţiilor care dau peste cap teoria jurnalistului francez. "Autorul articolului a citat un raport al FBI, in care ar fi apărut următorul număr: 0040.71.89.90.42 ca fiind folosit de Mohamed Atta. Prefixul este cel al Romăniei, dar cifrele care urmează nu au aparţinut niciodată unui post telefonic romănesc, fix sau mobil", relatează RFI Romănia.


Sursele RFI, care au consultat raportul, spun insă că numărul exact este 0407.189.90.42, cu un zero mai puţin decăt in articol. Acest număr nu le-ar fi străin experţilor. El a apărut in mai multe documente oficiale ca fiind folosit de un apropiat al lui Mohamed Atta.


GERMANIA.
Numărul respectiv a fost inregistrat, in perioada cănd au avut loc convorbirile, in Germania, la Hamburg, 040 fiind prefixul acestui oraş. De altfel, Liberation a anunţat că va publica o rectificare la articolul semnat de Guillaume Dasquié.
In text se mai arăta că Atta a incercat fie să contacteze un complice, fie să obţină sprijin.


Talpeş şi-a "amintit"

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a fost informat cu privire la existenţa unui apel făcut de către Atta la un număr de telefon din Romănia. Confirmarea a venit ieri din partea fostului consilier prezidenţial Ioan Talpeş. La acea vreme, CSAT a şi iniţiat unele măsuri de culegere de informaţii pentru a afla identitatea persoanei cu care a vorbit teroristul. "Parcă au şi găsit pe cineva, dar nu mai ştiu exact. A trecut multă vreme, iar chestiunea era, oricum, una colaterală", a spus Talpeş. Informaţia nu este confirmată insă de Sergiu Medar. Acesta a declarat că nu ştie nimic despre acest subiect şi că in CSAT nu s-a discutat despre aşa ceva in perioada in care el era consilier prezidenţial pe probleme de securitate. La răndul său, fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat: "Habar n-am avut. Pentru prima dată aud. Nu ştiu nimic, nici vorbă".
  • Aniela Nine

×
Subiecte în articol: externe