x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe California este pregătită să facă faţă unui seism major (autorităţile)

California este pregătită să facă faţă unui seism major (autorităţile)

de Marina Constantinoiu    |    14 Mar 2011   •   16:48

California, traversată pe toată lungimea de falia San Andreas, este “gata” să înfrunte un cutremur puternic, precum cel care a devastat Japonia, a dat asigurări, luni, directorul programelor de urgenţă ale statului (Calema), Mike Dayton, citat de AFP.

“Suntem conştienţi că este un stat vizat de seisme. De aceea ne pregătim serios”, a declarat acesta, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

El a declarat că “acţionează în strânsă colaborare cu geologii şi inginerii nucleari”, într-un moment în care “centura de foc” a Pacificului, un aliniament de vulcani care coincide cu un ansamblu de limite ale plăcilor tectonice şi ale faliilor, este foarte activă de mai mulţi ani.

California, ca şi Japonia, este situată pe această “centură de foc”, al cărei joc de plăci este la originea a 80% dintre cele mai mari seisme la nivel mondial.

“Suntem gata”, a afirmat Mike Dayton când a fost întrebat până la ce punct este pregătită California în faţa eventualităţii unui cutremur de pământ puternic. “Serviciile publice sunt gata pentru o astfel de catastrofă”, a adăugat acesta.

Seismele sunt frecvente în California, statul cel mai populat din Statele Unite. Mai multe studii estimează că un seism cu magnitudinea de 7,8 ar putea ucide 1.800 de persoane, să rănească alte 50.000 şi să distrugă 300.000 de clădiri.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 a lovit Los Angeles-ul în 1994, soldându-se cu cel puţin 60 de morţi, iar un altul, la San Francisco, în 1989, s-a soldat cu moartea a 67 de persoane.

×