Justin Lyons, cameramanul care era alături de Steve Irwin când acesta a fost înţepat de o pisică de mare şi a murit, în 2006, a povestit în premieră cum s-au desfăşurat faptele în acea zi, la o televiziune din Australia.
Justin Lyons, cameraman care a lucrat alături de Steve Irwin timp de 15 ani, se afla cu acesta în Marea Barieră de Corali filmând pentru un documentar care ar fi trebuit să se numească "Cele mai mortale creaturi ale mării".
Lyons povesteşte că se aflau în cea de-a opta zi de filmări, căutând rechini, însă vremea proastă nu le permisese să facă scufundări la adâncimi mari.
"Steve era ca un tigru în cuşcă. Întotdeauna era aşa când nu putea să lucreze", spune Lyons. În cele din urmă echipa a decis să iasă în apele puţin adânci ale recifului într-o barcă pneumatică pentru a filma la întâmplare.
În apa adâncă până la piept, Steve Irwin şi Lyons au văzut o pisică de mare de dimensiuni foarte mari.
"Mergeam de câteva minute şi am găsit o pisică de mare mascul de aproape doi metri şi jumătate. Era fantastică. Am coborât din barcă, apa ne ajungea până la piept şi am început să plănuim ce aveam să facem. Mereu plănuiam ce trebuie să facem când filmam sub apă", spune Lyons.
Potrivit cameramanului, cei doi mai filmaseră în repetate ocazii pisici de mare şi ştiau că aceste creaturi nu sunt deloc agresive.
"Pisicile de mare sunt de obicei foarte calme. Dacă nu vor să stai lângă ele pleacă, înoată foarte repede".
Lyons spune că filmarea a durat două minute. Respectând reţeta obişnuită, acesta s-a plasat cu camera de luat vederi în faţa animalului, planul fiind ca Steve Irwin să vină din spatele pisicii de mare, să o sperie, iar cameramanul să prindă cadrul cu creatura înotând.
"Fixasem camera asupra pisicii de mare, mă gândeam că va fi un cadru extraordinar, care sigur va apărea în documentar. Dintr-odată s-a proptit în partea din faţă şi a început să înjunghie sălbatic cu ţeapa. Câteva sute de lovituri pe secundă. Probabil a crezut că umbra lui Steve era umbra unui rechin tigru, care le atacă destul de frecvent. Am urmărit pisica de mare în timp ce s-a îndepărtat. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat abia când am întors camera spre Steve şi am văzut că stătea într-un lac de sânge", a povestit Lyons.
"E o nebunie ce-ţi trece prin cap în astfel de momente. Primul lucru la care m-am gândit e că trebuie să ieşim din apă pentru că vom atrage rechinii. În ciuda a ceea ce s-a scris, ţeapa pisicii nu a rămas în pieptul lui Steve, Steve nu şi-a scos-o singur. Este o ţeapă rigidă care i-a intrat în piept ca un cuţit fierbinte prin unt", a povestit Lyons.
"El a crezut că i-a străpuns plământul. S-a ridicat din apă şi asta a strigat: "Mi-a perforat plământul". Avea o plagă de aproximativ cinci centimetri în dreptul inimii din care curgea sânge. Avea dureri foarte mari. Ţeapa pisicii de mare are venin, deci sunt sigur că durerile erau groaznice. El suporta de obicei durerea foarte bine, deci când am văzut că se resimte, mi-am dat seama că durerile trebuie să fi fost foarte mari. Nu ştia că a fost lovit în inimă, credea că i-a străpuns plămânul, avea probleme cu respiraţia. Sunt sigur că şi dacă ar fi fost într-un spital în acel moment nu ar mai fi putut fi salvat, pentru că rana era prea mare", a povestit Lyons.
Cameramanul spune că echipa a încercat totuşi să-l salveze, dorind să oprească sângerarea şi resuscitându-l. Ultimele cuvinte ale lui Steve Irwin au fost rostite către Lyons.
"După ce l-am urcat în barcă, am strigat la un membru din echipaj să îi apese rana cu palma. În acest timp încercam să-l îmbărbătez, îi ziceam: "Steve, rezistă, rezistă, gândeşte-te la copiii tăi". El a ridicat încet privirea la mine şi a spus foarte calm: "Mor". Acesta este ultimul lucru pe care l-a spus", a povestit Lyons.
Cameramanul a adăugat că după aceste cuvinte Steve a devenit inconştient, chiar dacă avea încă ochii deschişi. Barca pneumatică în care se aflau a ajuns în 30 de secunde la nava principală a echipajului. Lyons a continuat să încerce să-l resusciteze pe Steve Irwin timp de o oră, până când un echipaj medical a ajuns la faţa locului.
"Există mereu o speranţă. Speram la un miracol. Am încercat să-l resuscitez mai bine de o oră, până când a sosit elicopterul cu echipa medicală. Însă medicii au pronunţat decesul la nici 10 secunde după ce l-au văzut".
Lyons spune că felul în care a murit Irwin a fost şocant, însă nu neapărat neaşteptat.
"Mereu, când vorbeam, spuneam că dacă va fi să moară în timpul filmărilor, nu va fi omorât de un crocodil sau un rechin. Se pricepea atât de bine să lucreze cu astfel de animale. Mereu ne ziceam că va fi ceva prostesc, cu Steve nu putea fi decât ceva foarte ciudat, un accident nebunesc. Până la urmă aşa a fost".
Justin Lyons spune că atât el, cât şi un alt cameraman au filmat momentul morţii. La cererea lui Steve Irwin, exista mereu un al doilea cameraman care să filmeze din depărtare, nu pentru ca imaginile să fie inserate în documentare, ci pentru a surprinde eventualele accidente.
Lyons spune, însă, că aceste imagini nu ar trebui să fie făcute publice niciodată.
"Din respect pentru familia sa nu ar trebui să apară niciodată", spune Lyons.
Steve Irwin, cunoscut ca "Vânătorul de crocodili" a devenit celebru la sfârşitul anilor '90 prin documentarele sale despre viaţa sălbatică.
Crescut printre crocodili şi şerpi de către părinţii săi care aveau un adăpost de animale sălbatice, Steve Irwin s-a făcut remarcat prin felul în care interacţiona cu animale deosebit de periculoase (crocodili, şerpi, rechini), reuşind să evite să fie rănit foarte grav.
Irwin a lăsat în urmă soţia şi co-prezentatoarea Terri Raines Irwin şi copiii Bindi şi Robert Irwin.