Britanicii sunt "profund dezamăgiţi" de Uniunea Europeană, fapt ce a condus la victoria UKIP la scrutinul pentru Parlamentul European, a explicat luni premierul conservator David Cameron, care s-a pronunţat din nou pentru renegocierea raporturilor ţării sale cu UE şi confirmarea acestor relaţii printr-un referendum care să decidă asupra rămânerii în bloc.
Cameron a comentat la postul de radio BBC rezultatele scrutinului, în urma căruia UKIP va trimite la Strasbourg 23 dintre cei 74 de eurodeputaţi britanici, iar conservatorii şi laburiştii fiecare câte 18, premierul spunând că guvernul său "a primit şi a înţeles deplin mesajul" electoratului.
Având în vedere că anul viitor vor avea loc alegeri legislative, liderul conservator a anunţat că executivul pe care-l conduce are un plan ce vine în întâmpinarea aşteptărilor populaţiei britanice, care "doreşte o schimbare", şi în consecinţă îşi va respecta promisiunea de a organiza în anul 2017 un referendum cu privire la apartenenţa în continuare a Marii Britanii la UE.
"Cetăţenii sunt profund dezamăgiţi de Uniunea Europeană. Nu cred că relaţiile actuale funcţionează suficient de bine în interesul Regatului Unit", a remarcat el. Aşadar, Cameron a precizat că dorinţa sa este ca Marea Britanie "să rămână în cadrul unei Uniuni Europene reformate", iar acest obiectiv să se realizeze la capătul "unei adevărate renegocieri complete care să ofere Marii Britanii un loc mai bun în Europa".
Concret, premierul britanic cere Uniunii Europene să restituie o parte din puteri către statele naţionale şi se declară bucuros de faptul că şi alţi politicieni europeni, precum fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, acceptă acum această idee pe care o susţinea singur cu un an în urmă.
Totodată, Cameron a reafirmat că exclude orice înţelegere cu UKIP şi consideră că partidul său conservator este singurul în măsură să organizeze referendumul promis, pentru că laburiştii şi liberal-democraţii nu doresc această consultare, iar UKIP oricum vrea ieşirea din UE. De asemenea, el a respins ideea organizării referendumului înaintea anului 2007, argumentând că este nevoie de timp pentru a negocia noile raporturi cu UE.