Stadioanele pe care s-au jucat meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal ar putea fi transformate în locuinţe, scrie inhabitat.com.
Brazilia va trebui să ia o decizie cu privire la soarta pe care o vor avea stadioanele construite cu ocazia Cupei Mondiale. Unele construcţii vor fi demolate, o parte a stadioanelor ar putea fi transformată în parcuri publice, însă alte obiecte şi imobile pot fi folosite în alte scopuri.
O soluţie poartă numele de „Casa Futebol”, idee aparţinând arhitecţilor Axel de Stampa şi Sylvain Macaux. Conform acestora, stadioanele ar putea fi transformate în locuinţe. Terenurile ar rămâne, totuşi, funcţionale, iar casele ar fi, de fapt, „unităţi modulare”, instalate înte stâlpii de beton, pe întreaga zonă exterioară a stadionului.
Cei doi arhitecţi se gândesc că banii obţinuţi din vânzarea biletelor pentru evenimentele desfăşurate pe aceste stadioane ar putea fi folosiţi pentru întreţinerea locuinţelor.
FIFA i-a cerut Braziliei să construiască opt stadioane pentru desfăşurarea meciurilor din Cupa Mondială din acest an. Din exces de zel, autorităţile braziliene au realizat douăsprezece astfel de terenuri, care au necesitat sume exorbitante de bani. La finalul turneului, se pare că cel puţin patru dintre aceste stadioane vor rămâne de izbelişte, scrie Agenţia France Presse.
La Brasilia - capitala federală a Braziliei - se găseşte, acum, cel mai scump stadion din istoria fotbalului, pentru a cărui realizare au fost cheltuiţi 900 de milioane de dolari; în viitorul apropiat, nu sunt programate meciuri pe acest teren. Cu o capacitate de 40.000 de locuri, stadionul de la Cuiaba a costat 260 de milioane de dolari; aici, următorul meci va avea loc pe 20 iulie, iar, ulterior, sunt programate doar meciuri din liga a treia, care nu reunesc mai mult de trei mii de spectatori.
Stadionul din Manaus ar putea fi transformat în închisoare, iar cel din Natal ar putea găzdui doar meciuri din liga a doua. Toate aceste patru stadioane au necesitat 1,6 miliarde de dolari.
Şi stadioanele din Africa de Sud au avut aceeaşi soartă. Acolo, a avut loc Campionatul de Fotbal din 2010, iar pe arena construită la Capetown – de 600 de milioane de dolari – s-au mai jucat doar şapte meciuri, în ultimii patru ani.