x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada se pregăteşte să renunţe la vizele pentru români

Canada se pregăteşte să renunţe la vizele pentru români

06 Iul 2016   •   16:58
Canada se pregăteşte să renunţe la vizele pentru români

Ministrul canadian al imigraţiei, John McCallum, se deplasează săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a rezolva disputa de lungă durată cu România şi Bulgaria care ameninţă să blocheze ratificarea acordului de liber schimb între Canada şi blocul celor 28, relatează miercuri CBC News.ca.

În condiţiile în care data semnării aşa-numitului Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) a fost stabilită pentru luna octombrie, Canada trebuie să acţioneze sau riscă ca acele ţări nemulţumite că cetăţenii lor sunt trataţi ca europeni de mâna a doua să-şi folosească dreptul de veto.

În luna aprilie, Canada şi SUA au primit termen trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE privind reciprocitatea regimului de vize, care prevede că ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize trebuie, la rândul lor, să permită libertatea de circulaţie pentru toţi cetăţenii UE.

Canada cere în prezent vize pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, în timp ce SUA impune vize pentru cetăţenii din cinci state membre ale UE.

Comisia Europeană urmează să se reunească pe 13 iulie pentru a decide dacă va impune reciprocitatea vizelor pentru canadieni şi americani.

Biroul lui McCallum confirmă că acesta se va afla la Bruxelles între 10 şi 12 iulie pentru întâlniri referitoare la adoptarea CETA şi pentru 'a reitera poziţia Canadei în legătură cu mecanismul privind reciprocitatea vizelor'.

Totuşi, 'nu sunt prevăzute evenimente sau anunţuri oficiale în timpul deplasării', a spus purtătorul de cuvânt Félix Corriveau pentru CBC News.

Este neclar dacă UE îşi va duce mai departe ameninţarea, date fiind potenţialele consecinţe economice. Insultarea aliaţilor politici din America de Nord ar putea să nu fie o decizie înţeleaptă în condiţiile în care Europa se confruntă cu decizia Marii Britanii de a ieşi din UE, comentează CBC News.

Decizia Comisiei Europene de a trata CETA ca un acord 'mixt' înseamnă că Consiliul European va trebui să aprobe acordul prin consens, care să fie apoi ratificat de toate parlamentele naţionale.

Dacă una sau două ţări refuză să semneze acordul, atunci aplicarea CETA poate fi blocată, ceea ce înseamnă că semnarea oficială a documentului în octombrie ar putea fi cel puţin amânată.

România nu s-a sfiit în trecut să lege sprijinul său pentru CETA de disponibilitatea Canadei de a ridica vizele pentru români.

Ministrul pentru comerţ internaţional, Chrystia Freeland, şi-a exprimat încrederea că problema vizelor va fi rezolvată pentru ca Ottawa să se asigure că acordul nu va fi blocat.

Sorina Moisa, eurodeputat român, a declarat marţi pentru CBC News că dacă soluţia nu este anunţată săptămâna viitoare, ar trebui să vină 'cel mai târziu' în septembrie. 'Altfel avem o problemă majoră', a adăugat el.

Moisa a discutat constant cu ambasadorul Canadei, miniştri şi oficiali şi a afirmat că o vizită recentă a unor oficiali canadieni a mers foarte bine şi că negocierile pentru ridicarea restricţiilor au început. 'Nu există chestiuni majore în dispută', a spus eurodeputatul român.

El a fost unul dintre susţinătorii activi ai CETA, notează postul canadian, dar în aprilie a fost forţat să demisioneze din poziţia de raportor al partidului său pentru CETA din cauza lipsei de acţiune a Canadei în problema vizelor.

'În contextul introducerii Mexicului în programul Visa Waiwer săptămâna trecută, acesta a devenit un imperativ moral absolut, o condiţie prealabilă pentru ca românii să semneze CETA', a spus el, apreciind că există argumente mai multe pentru ridicarea vizelor pentru români decât în cazul Mexicului.

Sorin Moisa a spus că riscurile de securitate sunt incomparabile. În plus, ca cetăţeni UE, românii pot deja circula liber pe continent, aşa că de ce ar exista temeri privind un val de migranţi economici sau solicitanţi de azil spre Canada, a întrebat retoric Moisa.

Ameninţarea cu blocarea CETA nu reprezintă doar 'cuvinte mari', a spus Moisa. 'Nu se poate ca românii să accepte să fie trataţi ca nişte cetăţeni UE de mâna a doua', a spus el.

Premierul român Dacian Cioloş s-a aflat la Ottawa la 15 iunie, unde a discutat despre problema vizelor cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

Cei doi par să se fi înţeles foarte bine, relatează CBC News, Trudeau acceptând 'realitatea politică evidentă' a legăturii dintre vize şi chestiunea acordului.

Pe lângă faptul că previne un veto, ridicarea vizelor ar putea ajuta la ratificarea CETA şi într-un alt mod. Până a demisionat, Moisa a fost raportor pentru CETA a grupului S&D, un grup perceput ca fiind sceptic în astfel de chestiuni comerciale.

Eurodeputatul care l-a înlocuit pe Sorin Moisa ca raportor este britanic, iar influenţa lui asupra colegilor săi ar putea fi limitată, în special după votul privind ieşirea Marii Britanii din UE. Dacă eurodeputatul român nu va putea să-şi reia rolul, există riscul ca viitorul raportor socialist pe CETA să se opună acordului.

'Va fi o luptă foarte dură. Tabăra pro-comerţ, pro-atlantică este semnificativ mai slabă fără Marea Britanie', a spus eurodeputatul român.AGERPRES

×