x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cancelarul austriac despre conflictul ruso-ucrainean: Amândoi președinții se află într-o stare mintală de război

Cancelarul austriac despre conflictul ruso-ucrainean: Amândoi președinții se află într-o stare mintală de război

14 Apr 2022   •   13:30
Cancelarul austriac despre conflictul ruso-ucrainean: Amândoi președinții se află într-o stare mintală de război
Sursa foto: Karl Nehammer/a3

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, consideră că există șanse pentru încheierea unui acord de pace între Ucraina și Rusia dar înainte se vor purta lupte grele, scrie dpa.

El s-a întâlnit, în această săptămână, cu președinții celor două state beligerante și crede că "amândoi se află într-o stare mintală de război, dar ambii ştiu că acesta trebuie să se termine la un moment dat".

"Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă foarte intensă şi, din punct de vedere uman devastatoare, în Donbas", a spus cancelarul. 

Nehammer este primul șef de stat european care a mers la Moscova după începutul conflictului. 

Şeful guvernului de la Viena a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde a discutat cu Zelenski; luni, el a mers la Moscova pentru o întrevedere cu Putin, fiind primul lider european care s-a întâlnit cu preşedintele rus după începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.
"Marea întrebare va fi: este posibil un sfârşit onorabil al acestui război pentru ambele părţi?", a spus oficialul austriac.

Acesta consideră că sancțiunile occidentale, ultimele fiind interzicerea exportului de produse electronice militare în Rusia, nu vor contribuit imediat la încheierea războiului. 

Totodată, el a dezvăluit că Vladimir Putin știe că războiul din Ucraina afectează economic Rusia. 

Premierul crede că furnizarea de energie din Rusia către UE nu este certă din cauza riscului care planează asupra conductelor de gaze care traversează Ucraina din cauza confruntărilor militare. 
"Se poate întâmpla asta, chiar dacă Austria, Germania şi alte ţări se pronunţă împotriva unui embargou gazier", a spus el.

Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelar că livrările de gaze naturale spre Austria sunt certe și în cantitățile convenite, cu plata în euro.

Austria și-a declarat neutralitatea după cel de-al Doilea  Război Mondial, nefăcând parte din nicio alianță militară. Acum, autoritățile de la Kiev îi cer să renunțe la acest statut dar Nehammer a declarat că Austria este fermă în această privință, deși SUedia și Finlanda iau în considerare acest aspect. 


 

×
Subiecte în articol: austria Rusia ucraina karlm nehammer