x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Care va fi Capitala europeană verde în 2016?

Care va fi Capitala europeană verde în 2016?

de Marina Constantinoiu    |    21 Iun 2013   •   21:45
Care va fi Capitala europeană verde în 2016?
Sursa foto: www.flickr.com

Comisia Europeană a lansat procesul de selecţie pentru Capitala europeană verde din 2016. Premiul pentru capitalele verzi ale Europei se acordă oraşelor care promovează cel mai intens un stil de viaţă urban cu impact minim asupra mediului. Scopul acestui premiu anual este să inspire oraşele europene să ia măsuri pentru a deveni locuri mai atrăgătoare şi mai sănătoase ca destinaţie pentru cei interesaţi să le viziteze, să muncească şi să trăiască acolo – oraşe “în care merită să trăieşti”.

Oraşe cu peste 100.000 de locuitori
Pentru prima dată, oraşele din Europa cu mai mult de 100.000 de locuitori îşi pot depune candidatura pentru acest titlu. Anterior, doar oraşele cu mai mult de 200 000 de locuitori erau eligibile. Datorită acestei schimbări, titlul este acum accesibil pentru peste 400 de oraşe din întreaga Europa.
Avantajele unei capitale europene verzi încep cu un mediu înconjurător mai curat, noi locuri de muncă şi investiţii, şi includ o creştere a turismului, o mediatizare pozitivă în presa internaţională şi un număr sporit de sponsorizări pentru proiectele de mediu.
“Premiul Capitala europeană verde pune în lumină eforturile locale de ameliorare a mediului urban şi de promovare a creşterii durabile. Cu ocazia lansării concursului pentru cel de-al şaptelea titlu de Capitală europeană verde, cel din 2016, aş dori să încurajez oraşele mai mici să îşi depună candidatura şi să profite de această ocazie pentru a-şi trece în revistă şi a-şi pune în evidenţă realizările din domeniul mediului, punând bazele unui viitor durabil pentru propriii cetăţeni”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik.

Obiectivele premiului sunt:
1. să recunoască oraşele care au făcut deja dovada unor realizări remarcabile în domeniul mediului;
2. să încurajeze oraşele să îşi asume obiective ambiţioase în ceea ce priveşte îmbunătăţirea în viitor a mediului şi dezvoltarea sustenabilă şi
3. să inspire alte oraşe prin intermediul unor noi idei, schimburi de bune practici şi experienţe.

Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea; transportul local; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea sustenabilă a terenurilor; natura şi biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deşeuri generate şi gestionarea acestora; gestionarea apelor; tratarea apelor reziduale; ecoinovare şi locuri de muncă sustenabile; performanţa energetică; gestionarea integrată a mediului.

Participarea este deschisă tuturor statelor membre ale UE, ţărilor în curs de aderare şi ţărilor candidate (Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Muntenegru, Serbia şi Turcia) precum şi ţărilor din Spaţiul Economic European. Oraşele îşi pot depune candidatura online, la adresa europeangreencapital.eu.  Data-limită de depunere a candidaturilor pentru titlul din 2016 este 17 octombrie 2013. Titlul este acordat de un juriu european, asistat de un grup de experţi recunoscuţi din diverse domenii ale protecţiei mediului. Câştigătorul va fi anunţat în luna iunie 2014.

Context
Premiul Capitala europeană verde este rezultatul unei iniţiative a oraşelor care promovează o abordare ecologică. Conceptul a fost formulat iniţial la Tallinn, în Estonia, la 15 mai 2006, la iniţiativa domnului Juri Râtaş, fost primar al Tallinnului, la o întrunire în cadrul căreia 15 oraşe europene şi Asociaţia oraşelor estoniene au semnat un memorandum de înţelegere comun privind instituirea acestui premiu.
Şase oraşe – Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Copenhaga şi Bristol – au primit până acum titlul, din 2010 până în 2015. Capitala verde 2015, Bristol, a fost anunţată vinerea trecută la Nantes în cadrul ceremoniei anuale de decernare a premiilor.
Europa este în acest moment o societate predominant urbană, trei din patru europeni locuind în oraşe şi municipii. Multe probleme de mediu cu care se confrunta societatea noastră îşi au originea în zonele urbane, dar tot zonele urbane sunt cele care concentrează voinţa şi capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme. Premiul Capitala europeană verde a fost conceput ca o iniţiativă de recunoaştere a eforturilor, de încurajare a oraşelor pentru continuarea activităţilor ecologice şi de prezentare şi încurajare a schimbului de bune practici între oraşele europene.
Pe lângă faptul că oferă exemple de urmat pentru alte oraşe, acest plus de vizibilitate poate contribui la îmbunătăţirea reputaţiei oraşului câştigător, precum şi a atractivităţii acestuia ca destinaţie pentru cei interesaţi sa îl viziteze, să muncească şi să trăiască acolo.


×