x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cargo spaţial rusesc prăbuşit

Cargo spaţial rusesc prăbuşit

de Mediafax    |    24 Aug 2011   •   16:48
Cargo spaţial rusesc prăbuşit

O naveta de tip cargo pe care rusii o foloseau pentru alimentarea Statiei Spatiale Internationale (ISS) cu apa, hrana, oxigen si combustil a cazut in estul Federatiei Ruse, informeaza Interfax. Azi vehiculul spatial, lansat de la cosmodromul Baikonour, nu a reusit sa atinga orbita prestabilita si a cazut inapoi pe Pamant. In prezent, o comisie de ancheta investigheaza motivele prabusirii, acesta fiind primul incident in ultimii 30 de ani in care este implicata o naveta cargo ruseasca.

Agentia spatiala rusa (Roskosmos) a confirmat, intr-un comunicat, ca vehiculul spatial Progress M12-M nu a ajuns pe orbita corecta, explicand ca problemele tehnice au aparut la 325 de secunde de la lansare. "Potrivit datelor preliminare, este vorba de o problema tehnica la sistemul de motoare", a adaugat agentia. Vehiculul Progress M12-M era incarcat cu peste 3,5 tone de materiale si echipamente pentru ISS. "La aproximativ 350 de secunde dupa lansare, o scadere de presiune a fost inregistrata in rezervorul de carburant, iar apoi contactul cu vehiculul spatial a fost intrerupt", a declarat o sursa pentru agentia oficiala Itar-Tass.

Vehiculul Progress M12-M urma sa se conecteze la ISS in cursul zilei de vineri.
Fragmente din vehiculul spatial au cazut in Republica Altai, la frontiera cu China, in Mongolia si Kazahstan, a indicat o sursa din cadrul serviciilor de securitate pentru agentia Ria Novosti, in timp ce o alta sursa a indicat anterior pentru agentia Interfax ca vehiculul a cazut, probabil, in Siberia.

"La 17.25 ora Moscovei (13.25 GMT), am primit informatia ca fragmente din vehiculul Progress M-12M au cazut (pe Terra, n.r.)", a declarat aceasta sursa.

In prezent, la bordul Statiei Spatiale se afla comandantul Andrei Borisenko alaturi de cosmonautii Satoshi Furukawa (Japonia), Mike Fossum (SUA), Ron Garan (SUA), Alexander Samokutiaev (Rusia) si Serghei Volkov (Rusia).
Echipajul nu risca sa ramana fara alimente, fiind aprovizionati luna trecuta cu suficiente provizii pentru a le ajunge un an.

Acest incident are loc la mai putin de o saptamana dupa ce Rusia a pierdut contactul cu un puternic satelit de telecomunicatii, lansat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan de o racheta Proton. Satelitul a fost ulterior descoperit pe o orbita gresita.

Satelitul - creat pe baza platformei Eurostar-300, in cadrul acordului de cooperare intre centrul Krunitchev si societatea europeana EADS Astrium - cantareste peste cinci tone si are un termen de valabilitate de 15 ani. Satelitul trebuie sa asigure servicii de comunicatii si difuzare in Rusia si tarile din

Comunitatea Statelor Independente (fosta URSS, cu exceptia tarilor baltice si a Georgiei).
Roskosmos a anuntat, marti, suspendarea tuturor lansarilor de sateliti cu ajutorul rachetelor Proton-M, pana cand cauzele exacte ale incidentului vor fi stabilite, iar problemele tehnice vor fi eliminate.

LA 1 februarie anul acesta, Rusia a mai pierdut contactul cu un satelit, de tip militar, GEO-IK-2, conceput mai ales pentru a realiza o harta detaliata 3D a Terrei. Satelitul a fost descoperit pe orbita sa dupa 24 de ore.

Agentia spatiala rusa a fost aspru criticata dupa esecul inregistrat la 5 decembrie 2010 cu ocazia lansarii pe orbita a trei sateliti din sistemul Glonass - conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigare american GPS si cu viitorul sistem european Galileo.

Satelitii au cazut in Oceanul Pacific dupa esecul misiunii de plasare pe orbita, din cauza unei supraincarcari cu carburant a lansatorului.

Acest esec a intarziat cu cel putin un an punerea in functiune a sistemului Glonass, iar presedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a concediat la sfarsitul lunii decembrie 2010 pe doi directori din industria spatiala rusa si l-a criticat pe Anatoli Perminov, care, la randul sau, a fost concediat in aprilie.

×