x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Caricaturile si primele victime - Musulmanii continua revolta

Caricaturile si primele victime - Musulmanii continua revolta

de Anca Aldea    |    07 Feb 2006   •   00:00
Caricaturile si primele victime - Musulmanii continua revolta

Lumea a luat-o razna. Manifestarile din tarile arabe musulmane continua, violentele s-au soldat deja cu cel putin trei victime, iar pe continentul european inca mai sunt ziare care publica caricaturile controversate cu profetul Mahomed.

Doua mii de siiti irakieni au cerut ieri emiterea unei fatwa (decret religios) prin care sa fie autorizata asasinarea autorilor caricaturilor cu profetul Mahomed.

Intre timp, la Bruxelles, Comisia Europeana i-a chemat ieri dupa-amiaza pe cei 25 de ambasadori la o serie de discutii legate de escaladarea violentelor in Orientul Mijlociu si in alte parti ale Globului. Purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger, a anuntat ieri ca Bruxellesul spera la o revenire la calm.

CU CALM. In ciuda avertismentelor si a apelului la calm, protestele musulmanilor se extind. Sute de indonezieni au manifestat ieri linistit in fata ambasadei daneze de la Jakarta. Cativa dintre ei purtau pancarte pe care scria, in engleza si indoneziana, "Guvernul danez trebuie sa-si ceara scuze pentru ca l-a batjocorit pe profetul Mahomed" sau "Libertatea nu inseamna insultarea religiei".

FARA CALM. Nu la fel de civilizati au fost protestatarii siiti irakieni. Circa 2.000 de oameni au manifestat zgomotos in centrul orasului Kut, la circa 175 de kilometri la sud de Bagdad. Avand Coranul in maini, protestatarii au scandat sloganuri antiamericane, au ars mai multe drapele ale Danemarcei si au solicitat autoritatii religioase musulmane sa emita o lege "clara" care sa autorizeze asasinarea autorilor celor 12 caricaturi.

O grupare extremista din Irak supranumita Armata Islamica a amenintat ca va lovi interesele tarilor europene, cu precadere "Danemarca, Norvegia, Germania, Franta, Olanda si Spania", care au publicat caricaturile.

DOI MORTI. In Afganistan, unde manifestarile antioccidentale erau anul trecut in voga, ciocnirile de strada intre politie si protestatari au facut cel putin doi morti. Alte cel putin cinci persoane au fost ranite duminica, in timp ce politia a tras focuri de avertisment pentru a-i dispersa pe cei aproximativ 1.000 de manifestanti galagiosi. Ieri, protestele au fost reluate in mai toate regiunile in care se afla fortele multinationale de pace. Nemultumitii au cerut inchiderea ambasadei daneze si retragerea celor 170 de militari ai acestei tari stationati in prezent in Afganistan. In capitala Kabul, paza la ambasada daneza a fost intarita de un dispozitiv de securitate al Aliantei Nord-Atlantice (NATO) si al politiei afgane.

DIPLOMATIE. In timp ce musulmanii din lumea-ntreaga isi exprima, in felul propriu, nemultumirea fata de publicarea si mai ales republicarea caricaturilor, la Beirut, seful diplomatiei libaneze si-a anuntat demisia pe motiv ca nu a vrut sa dea ordinul de a fi deschis focul asupra manifestantilor. Pe acest fundal, ministrul de Externe din Danemarca, Per Stig Moeller, se va deplasa in Arabia Saudita, la sediul Organizatiei Conferintei Islamice, pentru a incerca sa calmeze furia musulmanilor. Danemarca se teme astazi ca atacurile impotriva misiunilor sale diplomatice vor escalada, motiv pentru care a cerut cetatenilor sai sa nu efectueze calatorii in cel putin 14 tari arabe musulmane.

PREOT UCIS IN TURCIA
Un preot catolic italian a fost impuscat mortal duminica la Trebzon, in Turcia, dar deocamdata nu este clar daca aceasta crima are legatura cu violentele provocate in lumea musulmana de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed sau este doar o actiune a mafiei. Andrea Santoro, in varsta de 59 de ani, originar din Piverno, in apropiere de Roma, a fost impuscat dupa slujba religioasa, la intrarea in Biserica Sfanta Maria. Nuntiul apostolic din Turcia, Antonio Lucibello, a manifestat prudenta in declaratii, afirmand ca, pentru moment, nu exista suficiente elemente pentru a se putea trage concluzii. "Singurul lucru care mi-a fost comunicat in legatura cu asasinarea lui Santoro este ca acela care l-a ucis a strigat Allah Akbar", a adaugat el. Ucigasul, care a fost filmat de instalatia de supraveghere a unui magazin din apropierea bisericii, ar avea cel putin 20 de ani, el deschizand focul asupra preotului in fata bisericii si reusind apoi sa fuga. La randul sau, preotul George Marovici, purtator de cuvant al Conferintei episcopale din Turcia, a declarat ca in asasinarea preotului ar putea fi implicate bande de proxeneti. Acestia i-ar fi dorit moartea pentru ca a reusit sa elibereze mai multe prostituate provenite din tarile riverane la Marea Neagra. (Camelia Muntean)
×
Subiecte în articol: externe