x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cartelul cartofilor, în Germania

Cartelul cartofilor, în Germania

de Istvan Deak    |    13 Mai 2013   •   20:25
Cartelul cartofilor, în Germania

Autorităţile germane anticartel au lansat o anchetă privind o posibilă înţelegere ilegală între mai mulţi mari producători privind preţul cartofilor, poate cel mai popular produs agricol în Germania, relatează presa internaţională.

Profituri uriaşe
În ultimii zece ani, nouă dintre aceste zece firme – producători şi engrosişti – s-ar fi pus de acord asupra preţului de livrare a kilogramului de cartofi către lanţurile de magazine alimentare, precum şi în privinţa mărfii destinate agricultorilor. Rezultatul? Actorii acestui pact au obţinut profituri suplimentare de sute de milioane de euro.

Anchetă
Cartoful este una dintre piesele cele mai importante în gastronomia germană. El are, între timp, denumiri de marcă înregistrată regională, în Germania: "bamberger hörnla", "linda" sau "quarta". Şi producătorii cunosc bine situaţia, de vreme ce autorităţile de la Berlin s-au autosesizat şi au demarat o anchetă împotriva principalilor furnizori de cartofi de pe piaţa federală.
Cotidianul Süddeutsche Zeitung a aflat, de la biroul federal anticartel, că, în cei zece ani de când se presupune că funcţionează înţelegerea prin care au fost impuse preţuri de desfacere, actorii acestui pact ar fi obţinut profituri suplimentare de sute de milioane de euro. Bild merge mai departe şi sugerează că de la gura mâncătorilor de cartofi, producătorii ar fi rupt chiar ceva mai mult de un miliard de euro.

Procedură
Suddeutsche Zeitung a aflat că între 80 şi 90% dintre firmele implicate în comercializarea cartofilor şi a cepei au negociat periodic un preţ comun de livrare a celor două produse către supermarket-uri. Cumpărătorii ar fi plătit în magazine mult peste preţul real, oferind, astfel, profituri uneori chiar înzecite companiilor aflate, acum, sub investigaţie federală. Suprapreţ ar fi plătit, de fapt, şi fermierii la achiziţionarea cartofilor de răsad. În fine, actorii cartelului ar fi stabilit şi ce producător cărui distribuitor livrează.

Nouă firme în vizor
Nouă firme se află pe lista deschisă de serviciul de investigare a înţelegerilor de tip cartel, altele cinci primind, deja, amenzi, au confirmat autorităţile germane, citate de AFP. Reprezentantul uneia dintre firmele investigate a negat orice implicare în astfel de practici, declarând că nu îşi poate imagina un asemenea cartel funcţionând. “Nu avem conştiinţa încărcată şi suntem mai degrabă relaxaţi”, a declarat acesta pentru Suddeutsche Zeitung, precizând că nu îşi poate imagina că ar fi putut exista un astfel de cartel.
Potrivit Bild, sediile celor nouă firme au fost percheziţionate marţea trecută de autorităţile anticartel.

Scandal cu repetiţie
Germania comercializează anual în jur de un milion de tone de cartofi; 70% provin de la producători interni. Süddeutsche Zeitung notează totodată că o bună parte din cartofii de import, cultivaţi deseori în ţări din lumea a treia în cele mai naturale condiţii şi vânduţi în raioanele de produse "bio", sunt recoltaţi de minori, fapt care nu descurajează prea mult cumpărătorii şi consumatorii "ecologişti" sau "fair trade".
Scandalul a izbucnit la nici două luni de la o altă poveste asemănătoare, precizează Deutsche Welle. La mijlocul lunii martie, autorităţile anticartel au anunţat că operează o investigaţie având drept subiecţi mai multe berării bănuite de înţelegere ilegală asupra preţului. Au fost luaţi în vizor atunci 12 producători, între care Carlsberg, Becks, Erdinger, Oetker, Bitburger, Warsteiner sau Krombacher. Însumate, cele 12 firme acoperă 50% din piaţa germană şi oferă nu mai puţin de 24 de sortimente din categoria premium.

×