x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă confirmă uciderea lui Hamza bin Laden, actualul lider Al Quaida

Casa Albă confirmă uciderea lui Hamza bin Laden, actualul lider Al Quaida

14 Sep 2019   •   17:30
Casa Albă confirmă uciderea lui Hamza bin Laden, actualul lider Al Quaida
Sursa foto: antena3

Casa Albă a confirmat lichidarea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al lui Osama bin Laden, prezentat drept succesorul acestuia la conducerea Al-Qaida şi al cărui deces a fost raportat prima dată de mass-media americană la sfârşitul lunii iulie.

"Uciderea lui Hamza bin Laden nu doar lasă Al Qaida fără importante abilităţi de conducere şi fără o simbolică legătură cu tatăl lui ( Osama bin Laden), ci şi subminează importante activităţi operaţionale ale grupării", se arată în comunicatul Președinției americane.

Hamza bin Laden a fost ucis într-o operaţiune contrateroristă care a avut loc în regiunea afgano-pakistaneză. Washington-ul a oferit în februarie o recompensă care putea ajunge la un milion de dolari pentru orice informaţie ce ar fi permis găsirea acestuia.

Hamza bin Laden era succesorul desemnat al lui Osama bin Laden, fondatorul reţelei aflate la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Inclus pe lista neagră a Statelor Unite cu persoanele acuzate de terorism, tânărul în vârsta de 30 de ani a murit, susţineau trei responsabili americani, citaţi la sfârşitul lunii iulie de NBC. Canalul de televiziune preciza că sursele sale nu au furnizat detalii suplimentare privind locul sau data morţii şi nici nu au spus dacă Statele Unite au jucat un rol în acest sens.

Arhivele liderului jihadist Osama bin Laden au fost confiscate în timpul raidului american din 2011, în cursul căruia acesta a fost ucis în Pakistan. Date publicității în 2017 de CIA, printre alte documente se afla și o înregistrare video de la nunta lui Hamza bin Laden, care se presupune că a avut loc în Iran. Acestea sunt primele imagini de la o vârstă adultă cu Hamza obţinute de serviciile de informatii occidentale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: osama bin laden