x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă acuză Coreea de Nord că a furnizat armament Grupului militar rus Wagner, activ în Ucraina

Casa Albă acuză Coreea de Nord că a furnizat armament Grupului militar rus Wagner, activ în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2022   •   23:05
Casa Albă acuză Coreea de Nord că a furnizat armament Grupului militar rus Wagner, activ în Ucraina

Grupul militar privat Wagner a achiziţionat armament din Coreea de Nord pentru a susţine operaţiunile militare ruse în Ucraina, a anunţat joi Preşedinţia Statelor Unite, potrivit agenţiei Reuters.

"Grupul Wagner caută în întreaga lume furnizori de armament pentru susţinerea propriilor operaţiuni militare în Ucraina", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Washington.

"Putem confirma că statul nord-coreean a finalizat transferul primului transport de armament către Grupul Wagner, care a plătit pentru acele echipamente. Luna trecută, Coreea de Nord a transferat în Rusia rachete de artilerie şi alte tipuri de rachete, pentru a fi utilizate de Grupul Wagner", a precizat John Kirby.

Grupul militar privat Wagner a fost înfiinţat în anul 2014, după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea şi după izbucnirea conflictului separatist din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Statele Unite estimează că Grupul Wagner a trimis în Ucraina aproximativ 50.000 de membri, 10.000 care au contracte de lucru şi 40.000 de indivizi recrutaţi din penitenciarele ruse.

În noiembrie, Casa Albă a acuzat regimul de la Phenian că a furnizat Rusiei un număr "semnificativ" de obuze de artilerie. Coreea de Nord susţine că nu are contracte pentru exporturi de armament în Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coreea nord armament Grup militar rus