x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă îi trimite lui Putin un mesaj nuclear înfricoșător 

Casa Albă îi trimite lui Putin un mesaj nuclear înfricoșător 

de Şerban Mihăilă    |    13 Oct 2022   •   07:10
Casa Albă îi trimite lui Putin un mesaj nuclear înfricoșător 
Sursa foto: Agerpres

Invocând pentru a doua oară în doar câteva zile „Armaghedonul”, șeful Casei Albe declanșează acum un nou lanț de calcule în mintea liderului de la Kremlin. La scurt timp după ce Rusia a trecut la atacuri cinice asupra zonelor rezidențiale din marile orașe ucrainene, iar Putin a demonstrat că este dispus să facă absolut orice pentru a nu pierde războiul, SUA își schimbă din mers avertismentele, adaptându-le la noua realitate de pe linia frontului, acolo unde trupele Moscovei continuă să piardă teren.  

Președintele Putin și-a pus la bătaie întregul prestigiu personal într-un război în care s-a vărsat atât de mult sânge rusesc, încât nu-și poate permite un alt rezultat decât unul pe care să-l prezinte conaționalilor săi drept o mare victorie. Orice altceva i-ar submina serios puterea, în pofida regimului autocratic pe care a reușit să-l impună până acum la Moscova, timp de peste două decenii.  

La insistențele subalternilor săi radicali, a liderilor extremiști și a propagandiștilor fanatici de la Kremlin, care i-au reproșat indirect faptul că Rusia pierde teren pe fondul unei atitudini mult prea slabe a președintelui ei, Putin a ordonat atacarea cu rachete a marilor orașe ucrainene. Mai mult, el a dat de înțeles că nu va ezita să utilizeze arsenalul nuclear de care dispune, dacă ucrainenii își vor menține ofensiva în teritoriile anexate ilegal de Moscova, acolo de unde trupele ruse continuă să se retragă.

Tactica de „totul sau nimic”, inițiată de Vladimir Putin la începutul acestei săptămâni, a determinat administrația Biden să extindă avertismentele la adresa Kremlinului, în încercarea de a descuraja eventuale decizii iresponsabile ale liderului rus, la presiunile extremiștilor de acasă.

Orice tip de armă nucleară va declanșa prăpădul

Într-un interviu acordat CNN, Joe Biden, primul președinte american din anii ’80 încoace care este nevoit să jongleze concret cu arsenalele nucleare și politica de descurajare, i-a transmis un mesaj atent, dar clar și amenințător, omologului său rus, asupra consecințelor catastrofale ale utilizării armelor atomice de orice tip, în războiul din Ucraina. 

Întrebat de realizatorul Jake Tapper dacă crede că Putin - care a avertizat că este gata să folosească toate opțiunile oferite de arsenalul Rusiei - ar putea lua în considerare detonarea „uneia dintre cele mai odioase arme din lume”, ca gest de disperare într-un război pierdut, Biden a răspuns: „Nu cred că o va face”.

Apoi, președintele a schimbat însă brusc registrul și i-a transmis în mod clar un mesaj public lui Putin, avertizându-l asupra pericolului de a crede că folosirea unei bombe nucleare tactice cu randament redus ar fi considerată, de către SUA și aliații lor, un incident izolat.

„Putin nu poate continua să vorbească cu impunitate despre utilizarea unei arme nucleare tactice, ca și cum acesta ar fi un lucru rațional!”, a spus Biden, înainte de a avertiza asupra consecințelor periculoase ale unei astfel de acțiuni.

 „Se fac greșeli, ar putea avea loc o eroare de calcul, nimeni nu poate fi sigur de ceea ce se va întâmpla și s-ar putea sfârși totul într-un Armagedon!”, a declarat el, subliniind că o explozie nucleară, care poate ucide mii de oameni, ar putea duce la evenimente scăpate de sub control.

Pericolul escaladării

Biden susține astfel, în mod oficial, teza unor strategi militari americani, care avertizează în legătură cu apariția unei escaladări explozive a situației provocate de eventuala utilizare a unei bombe nucleare în Ucraina, ce ar declanșa represalii din partea Occidentului, chiar dacă orice răspuns inițial al SUA nu ar merge mai departe de o acțiune militară convențională.

De asemenea, Biden pare să încerce să creeze un nou discurs de descurajare pentru Moscova, adaptat actualei situații de pe frontul ucrainean. Logica arsenalelor nucleare strategice cu rază lungă de acțiune ale SUA și Rusiei este că utilizarea lor este descurajată, deoarece un conflict s-ar dovedi sinucigaș pentru ambele părți. 

Această ecuație nu se aplică însă în Ucraina, deoarece țara nu mai dispune de un arsenal nuclear și, de asemenea, este greu de presupus că aceasta reprezintă un interes național vital pentru americani, ce ar putea determina Washingtonul să răspundă cu aceeași monedă, dacă Putin ar recurge la armele sale nucleare. 

Subliniind însă faptul că până și un dispozitiv tactic - care ar putea fi suficient de mic pentru a distruge o bază aeriană sau destul de mare pentru a reduce la ruine un oraș - ar provoca o catastrofă apocaliptică, Biden pare să încerce să inducă noi scenarii în mintea lui Putin.

Într-o analiză ulterioară, CNN remarcă faptul că două momente din interviul lui Tapper au adus în prim-plan „povara pe care o poartă acum omul care este urmărit, oriunde merge, de un ofițer ce are asupra lui codurile nucleare ale națiunii”.

Mai întâi, prezentatorul CNN i-a cerut președintelui să precizeze care este linia roșie a SUA și a NATO în Ucraina și ce ar face Washingtonul dacă Putin ar bombarda o centrală nucleară din Ucraina sau ar declanșa o armă nucleară tactică.

„Ar fi iresponsabil din partea mea să vorbesc despre ceea ce am face sau nu am face!”, a răspuns Biden. Apoi, Tapper l-a provocat pe președinte, întrebându-l dacă Pentagonul a examinat mai multe scenarii nucleare posibile. Biden a răspuns sobru: „Nu era nevoie ca Pentagonul să fie întrebat despre acest lucru”.

Scenariu improbabil

Numeroși analiști și strategi militari susțin că există o serie de motive pentru care Putin nu ar utiliza o armă atomică. Printre acestea se numără posibilul risc de trecere a precipitațiilor radioactive în Rusia sau simplul fapt că folosirea unei arme nucleare tactice nu ar fi o opțiune strategică rațională într-un război.

Însă, susțin aceiași analiști, deoarece Putin s-a izolat de restul lumii și nu-i pasă de bombardarea civililor ucraineni este puțin probabil ca președintele rus să ia în calcul argumente de ordin umanitar în viitoarele sale decizii. 

Biden însuși a declarat în interviu că, deși crede că Putin a fost inițial un „actor rațional”, el a făcut calcule greșite semnificative, iar obiectivele sale nu erau logice încă de la început. Această realitate lasă deschisă posibilitatea adoptării unor decizii care par iraționale pentru Occident, dar care pot părea rezonabile în logica deformată a lui Putin.

Acesta este motivul pentru care Biden și analiștii în domeniul nuclear susțin că posibilitatea ca Putin să treacă la arme nucleare trebuie luată în serios, chiar dacă șansele unui asemenea scenariu rămân foarte mici, iar SUA ar putea detecta cu mult timp înainte dacă dispozitivele atomice ale Rusiei ar fi puse în mișcare.

„Nu este un eveniment probabil!”, a declarat Joseph Cirincione, expert în neproliferare nucleară și fost președinte al „Plowshares Fund”, în cadrul emisiunii „Newsroom” de la CNN, difuzată marți.

„Acesta este însă un eveniment cu probabilitate scăzută și consecințe ridicate. Dacă Putin folosește chiar și o singură armă nucleară, el ne trimite într-o lume cu totul nouă. Provoacă daune masive și riscă o escaladare cu riposte din partea Occidentului, care ar putea provoca alte replici!”, a adăugat el.

Chiar dacă „zgomotul ostentativ” făcut de Putin a reprezentat o amenințare politică menită să sperie Occidentul, aceasta nu poate fi neglijată, a mai precizat Cirincione.

„Putin dispune de mijloacele necesare și are doctrina care îi permite să le folosească. El are și motivul - pierde acest război. În disperare de cauză, trebuie să facă ceva pentru a încerca să întoarcă soarta luptei. S-ar putea să apeleze la o armă nucleară!”, a mai avertizat analistul.

Deși unii critici i-au reproșat președintelui că a menționat cuvinte precum „Armagedon” în discursul său, comparându-și retorica cu cea a lui Putin, motivațiile celor doi bărbați sunt total diferite. În timp ce liderul rus se laudă cu armele nucleare pentru a speria lumea, Biden vorbește public pentru a evita posibilitatea unui dezastru.

Biden nu exclude o întâlnire cu Putin

Unul dintre motivele pentru care războiul din Ucraina pare interminabil este că, după aproape opt luni, nu există nicio perspectivă a unui proces diplomatic real ce ar putea să-l dezamorseze. 

Cu ajutorul sistemelor de armament americane și aliate, forțele ucrainene fac progrese remarcabile pe câmpul de luptă și sunt hotărâte să respingă o invazie care a provocat un carnaj și distrugeri de amploare. De cealaltă parte, Putin nu-și poate permite să cedeze.

În acest context, Biden a afirmat, în interviul lui Tapper, că nu vede niciun motiv real pentru a se întâlni cu Putin, în condițiile în care ambii lideri sunt așteptați la summitul G20 din Indonezia, luna viitoare. 

„A acționat cu brutalitate, cred că a comis crime de război și, prin urmare, nu văd nicio rațiune pentru a ne întâlni cu el acum.”, a spus Biden.

El a lăsat însă o ușă deschisă pentru liderul rus, spunând că ar sta la masă cu Putin, dacă acesta ar fi dispus să discute soarta vedetei americane de baschet Brittney Griner, care a fost condamnată în august la nouă ani de închisoare, în Rusia, după ce a pledat vinovată de trafic de droguri.

×
Subiecte în articol: Joe Biden vladimir putin