x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Castigau 1.000 de euro cu fiecare sclav

Castigau 1.000 de euro cu fiecare sclav

03 Ian 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
ARESTATI - O sotie furioasa i-a ajutat pe spanioli sa retina noua infractori Politia spaniola a dezmembrat o grupare infractionala care escroca muncitorii romani din regiunea Huelva, Spania. In timpul operatiunii, politistii spanioli au retinut noua romani, membri ai bandei, si au eliberat alti doisprezece romani sechestrati de infractori.
COSTIN ANGHEL

REUSITA. Politistii spanioli au anuntat dezmembrarea retelei de infractori, intr-o conferinta de presa
Operatiunea politistilor spanioli a inceput la data de 22 decembrie 2004 si s-a incheiat in ajunul Anului Nou. Comandamentul General de Politie din Huelva a primit un comunicat din partea ofiterilor centrului de cooperare al Politiei din Somport, Huesca. Actul continea o plangere venita din parte unei femei din Romania. Ea scria despre posibila sechestrare a sotului sau, muncitor in Spania, cat si a altor lucratori romani din Huelva. Acuzatiile se indreptau catre o grupare infractionala formata tot din romani. In denunt era precizat numele unuia dintre sefii bandei, cel ce o sunase pe femeie pentru a cere o rascumparare pentru sotul ei, cat si posibila locatie a muncitorilor sechestrati, un garaj in localitatea Bollullos, din regiunea Huelva.

AJUTOR DE GOSPODINA. Detaliile date de romanca s-au dovedit a fi utile. In garajul mentionat in denunt, politistii au gasit 12 oameni, inclusiv pe sotul femeii care a facut denuntul. La aceeasi locatie, ofiterii spanioli au arestat cinci membri ai bandei. Cercetarile ulterioare au dus la arestarea a inca patru membri ai retelei de infractori romani. Gruparea, distrusa in totalitate de politistii spanioli, era formata din: A.B., in varsta de 41 de ani, F.B, de 19 ani, C.B., 27 ani, A.C., 35 ani, M.B., 19 ani, L.B., 43 ani, V.B., 39 ani, F.Z., 45 ani, si V.S.B., in varsta de 35 ani. Toti erau domiciliati in localitatea Bollullos.

PROMISIUNI INFRACTIONALE. In urma cercetarilor a reiesit ca infractorii isi racolau victimele din Romania. Ei le promiteau oamenilor locuri de munca, casa si masa in Spania. Odata ajunsi pe teritoriul spaniol, muncitorilor care cadeau victime falselor promisiuni ale retelei li se sustrageau pasapoartele. Ei erau obligati sa munceasca toata ziua, fara a li se oferi nici un fel de remuneratie. Oamenii acceptau conditiile mizerabile de munca deoarece primeau amenintari privitoare la familiile lor, cat si fata de ei insisi. Munca lor se desfasura sub supravegherea stricta a membrilor bandei ce-i tineau sub paza continua. Infractorii nu le asigurau lucratorilor romani decat un acoperis deasupra capului si mancare. Membrii retelei castigau lunar cate 12.000 de euro de pe urma muncii celor 12 lucratori romani pe care ii sechestrasera.

ACTE FALSE
Anchetatorii au descoperit in urma cercetarilor mai multe documente falsificate. Intr-un caiet de contabilitate, infractorii isi notau numele muncitorilor si banii castigati de pe urma fiecarui lucrator. Autoritatile au dispus prezentarea infractorilor in fata Curtii de Justitie din localitatea La Palma, Huelva. Cei noua infractori retinuti au fost acuzati de extorcare, falsificare de documente publice, sechestrare si atentarea la drepturile si libertatile muncitorilor romani. In urma procesului, au fost trimisi la inchisoare patru dintre membrii retelei, presupusii lideri ai acesteia.
×
Subiecte în articol: diaspora romani