x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cât a câştigat revista Closer de pe urma dezvăluirilor despre Hollande

Cât a câştigat revista Closer de pe urma dezvăluirilor despre Hollande

de Marina Constantinoiu    |    16 Ian 2014   •   18:33
Cât a câştigat revista Closer de pe urma dezvăluirilor despre Hollande

Operaţiune rentabilă pentru revista mondenă Closer, din Franţa: surprinderea preşedintelui Franţei, Francois Hollande, la iubita cea nouă, actriţa Julie Gayet, i-a costat pe editori 30.000 de euro, în schimb, încasările revistei au crescut simţitor. La o săptămână după declanşarea scandalului, revista face bilanţul. În ciuda riscului juridic, el rămâne pozitiv, scrie Le Point, care adaugă că riscurile erau imense, dar câştigurile erau pe măsură.

S-a tras tiraj suplimentar
Revista s-a vândut ca pâinea caldă, a fost nevoie chiar să se tipărească un supliment de 150.000 de exemplare, pentru a aproviziona unele chioşcuri.
Primele estimări indicau un nivel de vânzări dublat: de la 330.000 de exemplare vândute în medie în ianuarie, la circa 550.000 de exemplare sperate pentru această săptămână istorică, scrie Le Point. Adică o cifră de afaceri suplimentară de peste 300.000 de euro cel puţin.

Un câştig frumos

Raportat la cât i-a costat pe cei de la Closer comanda de fotografii adresată unui paparazzi renumit, e chiar frumos câştigul. Respectivul fotograf este cel care a descoperit-o şi pe fiica secretă a fostului preşedinte francez Francois Mitterrand, Mazarine. La vremea respectivă, pentru fotografiile cu fata, publicate de revista Paris Match, a luat 350.000 de franci, adică circa 54.000 de euro.
“Genul ăsta de clişee nu e prea rentabil, pentru că nu sunt prea mulţi amatori pe piaţă. În cele din urmă aduc mai multe probleme decât bani”, spune un fotograf specializat pentru Le Point. În realitate, de data asta n-a fost concurenţă, căci cei de la Closer au comandat direct fotografiile, fiindcă zvonuri despre posibila idilă dintre preşedinte şi actriţă circulau deja pe piaţă.
A trebuit să fie luate în calcul riscurile juridice, ceea ce grupul Mondadori, proprietatea familiei Berlusconi şi proprietar al Closer a făcut, împreună cu avocaţii săi, înainte de a se lansa în publicarea unei astfel de poveşti.

Probleme în justiţie
Să pui obiectivul foto pentru prima oară pe un preşedinte în exerciţiu e ceva ce sigur provoacă o furtună mediatică şi o avalanşă de proceduri. Deocamdată, Francois Hollande a decis să nu atace, o belea în minus pentru redacţie. Sunt zvonuri că Julie Gayet va da în judecată revista, dar Closer n-a primit încă nicio notificare din partea unui avocat.
În acest plan, riscul este real, chiar dacă fotografiile sunt banale, iar faptele ţin până la urmă de interesul francezilor, lucru de care judecătorul ar putea ţine cont.
“Julie Gayet s-a arătat până acum foarte discretă în viaţa privată”, remarcă avocatul Roland Perez, specializat în dreptul personalităţilor. Iar acum se trezeşte brusc victima unei dezvăluiri intime, care face înconjurul lumii. Prejudiciul moral adus e pe măsură. “Actriţa poate cere zeci de mii de euro şi o eventuală publicare a unei dezminţiri pe prima pagină a revistei. La fel şi pentru Valerie Trierweiler, iubita oficială a preşedintelui, care are statut de Primă Doamnă, care este puternic afectată de scandal şi care poate ataca revista în mod legitim pentru că i-a afectat viaţa privată.
Până la urmă, Closer este câştigător şi poate înşira trofeele: pentru a doua oară, după ce a publicat fotografiile cu prinţesa Kate Middleton topless, în 2012, îşi umple casieria şi îşi face o publicitate magistrală, echivalentul mai multor sute de mii de euro, cu o investiţie derizorie. Şi tulbură o presă franceză tradiţională, “se invită” într-o conferinţă de presă la Elysee şi devine, timp de câteva zile, revista franceză cea mai citată în lume, inclusiv de media celebre precum CNN, Financial Times sau New York Times, comentează Le Point.
Dincolo de dezbaterea morală, reală în acest caz, iniţiativa revistei Closer riscă să facă prozeliţi în anii care vin, iar oamenii politici ar trebui să se obişnuiască cu asta, scrie Le Point.

×
Subiecte în articol: Julie Gayet francois hollande