x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Catastrofă naţională" în Germania. Nivel-record al Dunării la Budapesta

"Catastrofă naţională" în Germania. Nivel-record al Dunării la Budapesta

de Istvan Deak    |    09 Iun 2013   •   14:24
"Catastrofă naţională" în Germania. Nivel-record al Dunării la Budapesta

Mii de voluntari, dar şi pompieri şi echipaje ale forţelor de intervenţie rapidă se mobilizează zilnic în Germania, unde creşterea nivelului Elbei, fără precedent în această ţară din 2002. Jurnalele de ştiri ale posturilor germane de televiziune prezintă imagini apocaliptice. Dresda, în special, pare a dispărea încet sub ape. Mobilizarea voluntarilor este impresionantă. La fel, în Ungaria, unde autorităţile şi populaţia se mobilizează pentru a face faţă nivelului-record al Dunării care este aşteptat să se înregistreze duminică după-masă şi luni la Budapesta.

Îngrijorare la Magdeburg

În Germania, atenţia se concentrează asupra oraşului Magdeburg, în Saxonia-Anhalt (est), inundat de Elba, alimentată săptămâna trecută de precipitaţii importante în Cehia. Site-ul hochwasser.feuerwehr-magdeburg.org ţine la curent populaţia cu situaţia din localitate şi cu intervenţia pentru eliminarea efectelor inundaţiilor. Nivelul fluviului, la Magdeburg, a atins 7,45 metri duminică dimineaţa, cu doi metri peste nivelul obişnuit şi mai mare decât la ultimele inundaţii importante, în 2002, au anunţat autorităţile locale.

Evacuări

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuaţi din cartierul Rothensee, unde sute de militari acţionau la consolidarea unui dig de protecţie a unei instalaţii electrice cruciale, cu scopul de a împiedica noi întreruperi ale curentului în oraş. Alte cartiere au fost evacuate în apropiere de Barby, la confluenţa Elbei cu râul Saale. La câţiva kilometri depărtare, o parte a celor aproximativ 8.000 de locuitori din Aken şi-au părăsit domiciliul la bordul unor vehicule militare sau ambulanţe.

Preşedintele va vizita oraşele afectate

Preşedintele german Joachim Gauck va efectua duminică vizite în oraşe afectate de inundaţii, în Saxonia şi Saxonia-Anhalt şi va participa la o slujbă religioasă alături de salvatori şi locuitori din Halle (est). Guvernul cancelarului Angela Merkel pregătea o reuniune de criză cu conducători din landuri, în vederea discutării repartiţiei costurilor inundaţiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung în ediţia de luni.

"Ne confruntăm cu o catastrofă naţională", a declarat pentru ziar Gerda Hasselfeldt, o deputată din cadrul partidului conservator CSU din Bavaria, altă regiune dur afectată de inundaţii.

Pagube

Oraşul bavarez Passau a fost afectat în urma creşterii nivelului apelor Dunării şi a doi afluenţi ai acesteia, care se întâlnesc în acest oraş, la frontiera cu Austria. Revărsarea a lăsat, săptămâna trecută, mii de clădiri în noroi.

Revărsarea Dunării a afectat, de asemenea, Austria, Slovacia, iar în prezent Ungaria, unde apele fluviului urmează să atingă nivelul maxim, la Budapesta, duminică seara.

Mobilizare fără precedent

Ungaria cunoaşte o mobilizare fără precedent, tot spectrul politic şi social unindu-şi eforturile pentru a consolida digurile în faţa viiturii istorice de pe Dunăre, care ameninţă Budapesta şi numeroase localităţi situate de-a lungul fluviului.

În faţa creşterii continue a nivelului apelor, care a făcut deja ravagii în amonte în Germania, Austria, Cehia şi Slovacia, cetăţenii ungari uită de animozităţi şi, cot la cot, în grabă, activişti de extrema-dreaptă, romi, evrei, conservatori, socialişti depun eforturi într-un elan de solidaritate mai rar întâlnit în această ţară, comentează France Presse.

Orban, pe teren

Premierul Viktor Orban, echipat cu cizme din cauciuc, a vizitat zonele expuse inundaţiilor, pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru orice eventualitate. "Nivelul maxim se apropie de centrul ţării, avem două zile cruciale înaintea noastră", a declarat duminică dimineaţă Viktor Orban, care şi-a petrecut noaptea la Esztergom. Potrivit ultimelor informaţii ale serviciilor hidrologice, vârful maxim ar urma să fie atins duminică după-masă, la Budapesta fiind aşteptat un record de 8,95 de metri.

Sâmbătă după-amiază, aversele abundente a făcut să crească nivelul apelor cu 30-50 de centimetri în centrul oraşului, timp de câteva ore, din cauza canalizărilor înfundate, dar apa a fost rapid pompată în Dunăre. Voluntarii şi echipele de intervenţie au acţionat 24 de ore din 24 în vestul şi nord-vestul ţării, unde toate nivelurile-record au fost depăşite sâmbătă. Circa 1.000 de persoane au fost evacuate din mai multe zone, ca măsură de precauţie.

Mii de voluntari

Şase mii de membri ai serviciilor de gestionare a catastrofelor sunt mobilizaţi, ajutaţi de aproximativ 3.000 de voluntari, în timp ce aproximativ 16.000 de militari şi poliţişti în rezervă aşteaptă apelul autorităţilor pentru a se alătura operaţiunilor de prevenire a inundaţiilor.

Organizaţii studenţeşti, cercetaşi şi practic întreg spectrul politic lucrează împreună pentru a umple peste două milioane de saci de nisip care vor trebui să protejeze cele 16 puncte cu grad înalt de risc stabilite de-a lungul unei distanţe de 760 de kilometri a fluviului.

Diferenţele politice nu mai contează

"Diferenţele politice trebuie lăsate la o parte. Pe durata viiturii, am hotărât să încetăm toate atacurile împotriva Guvernului", a declarat Attila Mesterhazy, preşedintele celui mai mare partid de opoziţie MSZP (socialist, fost comunist). "Cerem tuturor susţinătorilor noştri să meargă pe diguri", a adăugat el.


×