x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CAZUL CESARE BATTISTI / Carla Bruni Sarkozy, acuzată că a ajutat un terorist

CAZUL CESARE BATTISTI / Carla Bruni Sarkozy, acuzată că a ajutat un terorist

de Sînziana Stancu    |    31 Ian 2009   •   00:00
CAZUL CESARE BATTISTI / Carla Bruni Sarkozy, acuzată că a ajutat un terorist

Fostul terorist de extremă-stânga italian, Cesare Battisti, refugiat în Brazilia, a declarat într-un interviu că serviciile secrete franceze "ia-u organizat plecarea”.



"Un membru al serviciilor secrete franceze a avut ideea să fug în Brazilia”, a dezvăluit Cesare Battisti, fost membru al Brigăzilor Roşii, căruia Brazilia i-a acordat statutul de "refugiat politic” şi a refuzat să îl extredăze în Italia. În interviul acordat revistei braziliene "Istoe”, Battisti a povestit întreaga sa aventură. Acuzat de patru crime comise în Italia, în aşa-numiţii "ani de plumb” şi condamnat în contumacie, Battisti reuşise să fugă între timp în Franţa, pentru a scăpa astfel de justiţia italiană. La început, a stat clandestin, apoi, în anii ‚90, a ieşit "la lumină”, datorită doctrinei fostului preşedinte Francois Mitterrand, care le promisese foştilor activişti italieni refugiaţi în Franţa că nu-i va extrăda, dacă vor renunţa la actele de terorism.

STATUL FRANCEZ L-A AJUTAT SĂ FUGĂ

 În 2004 însă, guvernul francez a revenit asupra acestei doctrine şi a acceptat cererile de extrădare formulate de Italia împotriva foştilor terorişti. "S-a produs apoi o mare mişcare populară, intelectuală, în favoarea mea. Au existat şi unii funcţionari, ale căror nume nu le pot dezvălui, care s-au implicat în cauza noastră, a refugiaţilor italieni. Le venea greu să accepte că Franţa îşi încălca promisiunile”, a povestit Battisti. El a spus că unii membri ai serviciilor secrete franceze au făcut tot ce era posibil ca să-l ajute să fugă din franţa, în timp ce justiţia era, oficial, pe urmele lui. Unul dintre ei, a explicat Battisti, "mi-a povestit despre Brazilia, spunându-mi că acolo erau mulţi refugiaţi italieni. Cu o săptămână mai târziu, persoana respectivă îmi trimitea un paşaport pentru Brazilia, cu fotografia şi datele mele personale, printr-o altă persoană.”

ITALIENII DAU VINA PE PRIMA DOAMNĂ A FRANŢEI

Dezvăluirile făcute de fostul terorist italian, din închisoarea braziliană unde se află acum, au încins  spiritele între Roma şi Paris, iar presa italiană a început o adevărată campanie împotriva Primei Doamne a Franţei, Carla Bruni Sarkozy, despre care afirmă că ar fi intervenit pe lângă preşedintele brazilian să nu autorizeze extrădarea lui Battisti în Italia. Carla s-a văzut nevoită să dezmintă într-un interviu acordat vineri televiziunii din ţara sa natală, care este pornită acum împotriva ei, că şi-ar fi folosit influenţa pentru a-l determina pe şeful statului brazilian să refuze cererea de extrădare a teroristului. Soţia lui Sarkozy a fost categorică în declaraţiile ei  făcute televiziunii RAI, în emisiunea "Che Tempo que fa”. "N-am avut nici un rol. Absolut nici unul. Nu mi-aş fi permis vreodată, şi nici n-am avut această ideologie, să îl apăr pe Battisti (...) Nici nu văd cum cineva ar putea să creadă că o soţie de preşedinte ar putea să vorbească despre un asemenea subiect cu un alt şef de stat”, a replicat Carla, adăugând că este "bucuroasă să le răspundă şi familiilor victimelor” care au acuzat-o luna aceasta, prin intermediul cotidianului "La Stampa”,  că îl sprijină pe Battisti.

PRCEDENTUL PETRELLA

În acuzaţiile lor, italienii se folosesc şi de "precedentul Petrella”. Este vorba despre o  fostă militantă a Brigăzilor Roşii, Marina Petrella, care a fost condamnată la închisoare pe viaţă de cealaltă parte a Alpilor, dar pe care Franţa a refuzat să o extrădeze, "din motive umanitare”, anul trecut. Sora Carlei Sarkozy, Valeria Bruni-Tedeschi, a fost cea care a susţinut public cazul Petrella, iar Prima Doamnă a Franţei, cea care s-a dus la spital, unde era internată fosta membră a Brigăzilor Roşii, pentru a o anunţa că va rămâne în Franţa. Acum, refuzul Braziliei de a îl extrăda pe Battisti a provocat şi un incident diplomatic, Italia rechemându-şi ambasadorul din Brazilia. Tribunalul Suprem brazilian i-a dat cinci zile Romei, începând de joi, pentru a formula o nouă cerere de extrădare a lui Battisti. Dar Curtea, care se va reuni în data de 2 februarie, a primit recomndare din partea Procurorului General al Braziliei să claseze cerea italienilor.

×
Subiecte în articol: externe battisti