x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce este „Războiul grâului" şi ce rol ar putea avea România în soluţionarea lui

Ce este „Războiul grâului" şi ce rol ar putea avea România în soluţionarea lui

14 Mai 2022   •   22:03
Ce este „Războiul grâului" şi ce rol ar putea avea România în soluţionarea lui

Miniştrii de externe din G7 au promis sâmbătă să consolideze izolarea economică şi politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei şi să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un „război al grâului" purtat de Moscova.

La întâlnirea ce a avut loc la un castel vechi de 400 de ani din staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, diplomaţi de rang înalt din Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au angajat să continue asistenţa militară şi de apărare „atât timp cât va fi necesar", relatează Reuters.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că grupul G7 al naţiunilor industrializate caută de urgenţă rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, deoarece războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic a ridicat riscul unei „crize globale a foamei".

„Oamenii vor muri în Africa şi în Orientul Mijlociu şi ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniţi oamenii din întreaga lume? Oamenii se întreabă ce se va întâmpla dacă nu vom avea cerealele de care avem nevoie şi pe care obişnuiam să le primim din Rusia şi Ucraina", a declarat Baerbock.

Aaproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în porturile ucrainene, care sunt sub blocada impusă de Rusia în Marea Neagră. În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.

„Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puţin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează", Annalena Baerbock.

Preţul grâului a crescut vertiginos în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare precum şi de o serie de secete din întreaga lume.

Îngrijorările legate de situaţia aprovizionării s-au adâncit sâmbătă, când India a anunţat că interzice exporturile de grâu, o măsură care este posibil să crească preţurile alimentelor şi să alimenteze foametea în ţările sărace care se bazează pe importurile de cereale, notează FT.

Guvernul de la New Delhi a declarat că interdicţia a fost concepută pentru a „gestiona securitatea alimentară generală a ţării".

În comunicat final al întâlnirii G7 se precizează că grupul este „hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menţine securitatea alimentară globală şi să fie alături de partenerii noştri cei mai vulnerabili în această privinţă".

Guvernele occidentale căută rute alternative pentru a scote din Ucraina cereralele destinate înainte de sosirea noii recolte.

Până în prezent, ucrainenii au reuşit să transporte o „fracţiune" din recolta lor de cereale pe calea ferată, prin România.

„Trasportul merge greu din cauza faptului că Ucraina are un ecartament diferit faţă de România. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte conexiuni, de exemplu, cu Polonia - vagoanele de marfă nu pot trece pur şi simplu", a spus Annalena Baerbock..

Ministrul ucrainean al politicii agricole şi al alimentaţiei, Mykola Solsky, a studiat opţiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania şi trei porturi din Letonia. Portul românesc Constanţa început deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene.

Un alt aspect important pe care ţara noastră l-ar putea juca este mărirea cantităţii de grău şi alte cereale pe care îl poate exporta. Producţia de grâu a României ce va fi recoltată în vara acestui an este estimată la peste 8 milioane de tone.

 

(sursa: Mediafax)

×