x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce spun teologii pakistanezi despre legea islamică, sharia

Ce spun teologii pakistanezi despre legea islamică, sharia

21 Oct 2015   •   15:08
Ce spun teologii pakistanezi despre legea islamică, sharia

Principala autoritate religioasă din Pakistan a declarat că legea islamică nu obligă femeile să îşi acopere faţa, mâinile sau picioarele - o decizie neobişnuită pentru această instituţie conservatoare, relatează AFP.

Consiliul ideologiei islamice (CII), creat în 1962 pentru a informa parlamentul de la Islamabad cu privire la compatibilitatea legislaţiei cu sharia, şi-a exprimat această opinie în cadrul unei reuniuni desfăşurate luni.

Cu toate acestea, preşedintele CII, Muhammad Khan Sheerani, a "sfătuit femeile să respecte morala şi să aibă o atitudine modestă în societate" şi le-a recomandat să "îşi acopere membrele, pentru a evita ameninţările sau acţiunile rău intenţionate", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei pentru AFP.

Potrivit militantei pentru drepturile omului Farzana Bari, decizia Consiliului este "încurajatoare". "Este un semnal pozitiv, clerul pare să-şi fi dat seama că legitimitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării, iar decizia este destinată să-i îmbunătăţească imaginea", a spus ea."Demnitarii conservatori sunt în defensivă; uitaţi-vă la decizia Curţii Supreme cu privire la legea privind blasfemia - ea încurajează clerul să ia cuvântul şi să discute o reformă a acestei legi", a adăugat activista.

Declaraţiile sale survin în contextul în care, în această lună, Curtea Supremă a confirmat condamnarea la moarte a lui Mumtaz Qadri, ucigaşul unui guvernator de provincie care s-a pronunţat în favoarea unei reforme a legii controversate care condamna blasfemia. Acest verdict istoric a fost salutat de moderaţi, fiind considerat o victorie împotriva extremismului religios.

Anul trecut, Consiliul ideologiei islamice, ale cărui recomandări nu sunt obligatorii, a estimat că interzicerea căsătoriei între copii este incompatibilă cu legea islamică şi a cerut ca guvernul să modifice legislaţia, spre nemulţumirea apărătorilor drepturilor omului.AGERPRES

×
Subiecte în articol: coran sharia