Principala autoritate religioasă din Pakistan a declarat că legea islamică nu obligă femeile să îşi acopere faţa, mâinile sau picioarele - o decizie neobişnuită pentru această instituţie conservatoare, relatează AFP.
Consiliul ideologiei islamice (CII), creat în 1962 pentru a informa parlamentul de la Islamabad cu privire la compatibilitatea legislaţiei cu sharia, şi-a exprimat această opinie în cadrul unei reuniuni desfăşurate luni.
Cu toate acestea, preşedintele CII, Muhammad Khan Sheerani, a "sfătuit femeile să respecte morala şi să aibă o atitudine modestă în societate" şi le-a recomandat să "îşi acopere membrele, pentru a evita ameninţările sau acţiunile rău intenţionate", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei pentru AFP.
Potrivit militantei pentru drepturile omului Farzana Bari, decizia Consiliului este "încurajatoare". "Este un semnal pozitiv, clerul pare să-şi fi dat seama că legitimitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării, iar decizia este destinată să-i îmbunătăţească imaginea", a spus ea."Demnitarii conservatori sunt în defensivă; uitaţi-vă la decizia Curţii Supreme cu privire la legea privind blasfemia - ea încurajează clerul să ia cuvântul şi să discute o reformă a acestei legi", a adăugat activista.
Declaraţiile sale survin în contextul în care, în această lună, Curtea Supremă a confirmat condamnarea la moarte a lui Mumtaz Qadri, ucigaşul unui guvernator de provincie care s-a pronunţat în favoarea unei reforme a legii controversate care condamna blasfemia. Acest verdict istoric a fost salutat de moderaţi, fiind considerat o victorie împotriva extremismului religios.
Anul trecut, Consiliul ideologiei islamice, ale cărui recomandări nu sunt obligatorii, a estimat că interzicerea căsătoriei între copii este incompatibilă cu legea islamică şi a cerut ca guvernul să modifice legislaţia, spre nemulţumirea apărătorilor drepturilor omului.AGERPRES