x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce va fi cu Orientul Mijlociu dupa realegerea lui Obama

Ce va fi cu Orientul Mijlociu dupa realegerea lui Obama

de IncomeMagazine    |    13 Noi 2012   •   11:39
Ce va fi cu Orientul Mijlociu dupa realegerea lui Obama
Sursa foto: Dan Moore/Getty Images/iStockphoto
Dupa ce Barack Obama a fost reales in fruntea Statelor Unite, numerosi au fost cei care au afirmat ca Israel trebuie sa se astepte la patru ani dificili, rezultat al relatiilor fragile dintre Casa Alba si seful guvernului israelian, scrie publicatia Maariv.

Este insa foarte posibil ca ei sa exagereze. Intr-adevar, Obama chiar daca nu este prieten cu Benjamin Netanyahu, el nu se are bine cu nici unul dintre politicienii israelieni. Nici Olmert, nici Livni, nici Yahimovich nu au colaborat cu Obama, prietenia lor cu presedintele american este de suprafata si nu au experienta de a lucra cu SUA, asa cum are Netanyahu. Obama reprezinta interesele administratiei americane si a intregii natiuni americane – el va coopera cu orice lider israelian, din considerente pragmatice. Fara nici o legatura cu parerea lui personala despre unul sau altul dintre conducatorii israelieni, afirma Maariv.

Unii sustin ca in timpul celui de-al doilea mandat, presedintii SUA simt mai putina presiune din parte diferitelor forte politice si, de aceea, isi pot permite sa actioneze, in domenii esentiale, mai agresiv. Lucru valabil si in privinta Israelului. Pe de alta parte insa, orice lider politic spera sa ocupe un loc aparte in istorie, iar in momentul de fata singurul succes al lui Obama este ca este primul presedinte afro-american din istoria SUA. El trebuie sa scoata America din haosul economic. Pentru asta, Obama este obligat sa recurga la masuri nepopulare, obtinand sprijinul Congresului.

Citeste intreaga analiza pe incomemagazine.ro

Citeste si
Armata rusa revine la radacini SOVIETICE

Relatiile dintre SUA si Rusia se vor inrautati
Clanurile implicate in lupta pentru putere in China
Premierul cu o avere de 2,7 MILIARDE de dolari. Se va isca un scandal uriaş în această ţară

×