x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai fericită țară din lume. Finlanda câștigă primul loc pentru al 5-lea an consecutiv

Cea mai fericită țară din lume. Finlanda câștigă primul loc pentru al 5-lea an consecutiv

18 Mar 2022   •   21:00
Cea mai fericită țară din lume. Finlanda câștigă primul loc pentru al 5-lea an consecutiv

Finlanda a fost desemnată vineri, pentru al cincilea an consecutiv, cea mai fericită țară din lume. Țara nordică a obținut un scor de 7,82 din 10. România se află printre cele mai mari trei progrese, alături de Serbia și Bulgaria.

Finlanda se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveției și Olandei, în clasamentul dominat de țările europene, în special de cele din nordul Europei.

„Cele mai mari trei progrese au fost înregistrate în Serbia, Bulgaria și România. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Liban, Venezuela și Afganistan", potrivit World Happiness Report, un studiu anual sponsorizat de Națiunile Unite și lansat în urmă cu un deceniu.

Libanul, zguduit de tulburări și de o criză economică severă, cade pe penultimul loc, cu 2,95 puncte, după Zimbabwe și înaintea Afganistanului, care a ocupat ultimul loc și în acest an, cu un scor de 2,40.

Studiul, publicat încă din 2012, utilizează în principal sondajele Gallup în care oamenii sunt întrebați despre propriul nivel de fericire, coroborat cu PIB-ul și cu evaluări ale nivelului de solidaritate, libertate individuală și corupție.

Germania și Canada au coborât un loc, ajungând pe 14, respectiv 15, chiar înaintea Statelor Unite (16, +3), potrivit clasamentului oficial.

Franța se află pe locul 20, în timp ce Marea Britanie se află pe locul 17.

Dintre celelalte mari puteri, Brazilia se află pe locul 38, Japonia pe 54, în timp ce Rusia coboară pe locul 80 (datele au fost culese înainte de invazia din Ucraina).

China a urcat 12 poziții, ajungând pe locul 72.

„Lecția Raportului mondial al fericirii din ultimii ani este că solidaritatea socială, generozitatea între oameni și onestitatea guvernului sunt esențiale pentru bunăstare", a comentat coautorul Jeffrey Sachs, conform sudouest.fr.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: finlanda