x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia a găsit noi dovezi privind standardele duble de calitate ale alimentelor

Cehia a găsit noi dovezi privind standardele duble de calitate ale alimentelor

11 Iul 2017   •   21:05
Cehia a găsit noi dovezi privind standardele duble de calitate ale alimentelor

Cehia va pune noi presiuni asupra Uniunii Europene astfel încât această să urmărească standardele produselor alimentare, după ce o serie de noi teste au scos în evidenţă mari diferenţe în calitatea ingredientelor pe care companiile multinaţionale le utilizează în produsele alimentare vândute în Cehia şi cele din statele occidentale, informează Reuters. 

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat marţi că testele efectuate de Ministerul pe care îl conduce şi Facultatea de Chimie au arătat că produsele vândute în supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mică de ingrediente principale decât versiunile aceloraşi produse vândute în Germania. Oficialul ceh a dat drept exemplu batoanele de peşte care conţineau mai puţin peşte în Cehia. 

Dublul standard al produselor alimentare a devenit un subiect sensibil pentru statele membre UE din Europa de Est. Cehii, slovacii, ungurii, polonezii şi românii consideră că este vorba de un exemplu al statutului lor de cetăţeni de rangul doi comparativ cu vecinii lor din statele occidentale. Toate statele est-europene cer executivului comunitar să împiedice companiile să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în produsele vândute pe pieţele lor. 

Într-o conferinţă de presă, Marian Jurecka a declarat că va prezenta noile sale dovezi la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor europeni ai Agriculturii pentru a dovedi că problema este una reală. Obiectivul este modificarea legislaţiei. "Cehii şi alţi consumatori din Uniunea Europeană au dreptul la aceeaşi calitate a produselor", a subliniat Marian Jurecka. 

De exemplu, testele efectuate în Cehia au arătat că firma daneză Tulip Food Co vinde în Cehia carne la conservă care alături de carne de porc conţine şi carne de pui în timp ce versiunea din Germania a aceluiaşi produs nu conţine şi carne de pui. Un purtător de cuvânt de la Tulip a precizat că cele două produse au un design similar, dar este vorba de produse diferite cu reţete diferite. 

Ministerul Agriculturii din Cehia şi Facultatea de Chimie au testat 21 de produse, inclusiv ciocolată, alimente conservate şi congelate dar şi produse non-alimentare precum săpun de rufe. În doar trei cazuri au fost identificate aceleaşi ingrediente. 

Potrivit cifrelor Eurostat, pe ansamblu produsele alimentare sunt cu 25% mai ieftine în Cehia decât în Germania. Acest lucru reflectă atât costurile mai mici cât şi standardele de viaţă din Cehia. 

În România, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat luni că va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, după finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză pe probele recoltate din Olanda, Germania şi Belgia. 

În perioada 19 - 26 iunie 2017, o echipă din România formată din specialişti ai MADR, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia). 

Delegaţia României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl - Germania şi Olanda; Kaufland - Germania; Belgia - Delhaize (Mega Image -România). AGERPRES

×