Purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale de la Praga, Petr Hajek, nu a exclus faptul că Cehia ar putea părăsi Uniunea Europeană (UE). El a făcut această declaraţie joi, într-o intervenţie la postul public de televiziune ceh, recepţionat de canalul de ştiri rusesc Vesti-24, a relatat Agerpres.
După intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, pe care preşedintele ceh, Vaclav Klaus, l-a semnat după multe ezitări la 3 noiembrie 2009, Cehia riscă să îşi piardă suveranitatea naţională, în condiţiile în care unul dintre obiectivele lui Klaus vizează restabilirea independenţei ţării, a afirmat Hajek. Purtătorul de cuvânt a mai spus că, în scopul menţinerii suveranităţii, Vaclav Klaus ar putea recurge la măsuri radicale, inclusiv la părăsirea UE.
Preşedintele ceh a fost ultimul şef de stat din UE care a semnat Tratatul de la Lisabona. Numeroşi deputaţi din Cehia, din diferite partide, au pledat împotriva semnării tratatului, care, spun ei, ar putea limita semnificativ suveranitatea ţării şi au cerut Curţii Constituţionale cehe să se pronunţe. Abia după avizul acesteia, Klaus a semnat documentul. Pentru a intra în vigoare, Tratatul de la Lisabona, necesar unei funcţionări mai eficiente a UE, trebuie semnat de toţi şefii statelor membre.
UE a făcut Cehiei o serie de concesii în privinţa Decretelor Benes. Prin aceste documente, după al doilea război mondial, Cehoslovacia a expropriat şi expulzat etnici unguri şi germani, acuzaţi de colaborare cu regimul hortist şi nazist. Pentru ca moştenitorii acestora să nu ceară retrocedarea proprietăţilor confiscate, Praga a solicitat Bruxellesului o serie de garanţii (exceptări).