x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai bun lunetist din istoria americană, ucis în Texas de un fost militar

Cel mai bun lunetist din istoria americană, ucis în Texas de un fost militar

04 Feb 2013   •   18:29
Cel mai bun lunetist din istoria americană, ucis în Texas de un fost militar

Victima ultimului atac armat din SUA a fost, sâmbătă, cel mai bun lunetist din istoria Statelor Unite. Chris Kyle a supravietuit numeroaselor misiuni din Irak, fiind ucis langa un poligon din Texas de către un alt fost soldat, care suferea, se pare, de stres post-traumatic in urma razboiului.

Fost membru al trupelor speciale SEAL, Chris Kyle, in varsta de 38 de ani, a activat timp de sase ani in cele mai periculoase orase din Irak, ascunzandu-se si protejandu-si in secret tovarasii de arme de atacurile insurgentilor.

Potrivit datelor oficiale ale Pentagonului, Kyle a impuscat peste 160 de oameni in misiunile sale. Insa, in autobiografia publicata anul trecut si devenita rapid un bestseller, "American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History", Chris afirma ca a eliminat mai mult de 250.

"Singurul meu regret e ca n-am putut sa salvez mai multi oameni, asta ma tine treaz noaptea. Dar fiecare foc pe care l-am tras a fost justificat", declara Chris Kyle intr-un interviu recent.

Era atat de temut printre insurgentii irakieni, incat acestia il poreclisera "Diavolul din Ramadi" si pusesera o recompensa de 20.000 de dolari pe capul lui. Dar Chris a reusit sa scape cu viata din Irak, iar in 2009 s-a retras din armata, pentru a se dedica familiei.

A fost ucis insa de un camarad pe care incerca sa-l ajute sa depaseasca traumele lasate de razboi.

Tanarul in varsta de 25 de ani, Eddie Ray Routh, fost puscas marin, care s-a aflat in misiuni in Irak si Haiti, si-a intors arma spre Kyle si Chad Littlefield, un barbat care il insotea, si a tras. Cei doi veterani au murit pe loc, conform NY Times, iar asasinul a fost arestat la cinci ore dupa crima intr-o suburbie din Dallas.

×