Celebra vioară din lemn de trandafir care i-a aparţinut şefului orchestrei de la bordul Titanicului a fost descoperită într-un pod al unei case din Anglia şi autentificată la 101 ani după naufragiul pachebotului, a anunţat vineri o casă de licitaţii britanică, citată de AFP.
A fost nevoie de şapte ani pentru autentificarea instrumentului, care a supravieţuit într-un mod miraculos dramei, a explicat Andrew Aldridge, reprezentant al Casei de licitaţii Henry Aldridge&Son din Anglia.
Vioara i-a aparţinut lui Wallace Hartley, care era în fruntea unei mici formaţii instrumentale la bordul Titanicului şi care a rămas în istoria acestei tragedii ca fiind cel care a interpretat partituri muzicale la vioară până în momentul în care vaporul s-a scufundat în Atlantic în aprilie 1912.
Cadou de la logodnică
Corpul neînsufleţit al lui Wallace Hartley a stat zece zile în apa îngheţată, iar vioara lui a fost descoperită într-o valiză din piele care era prinsă de corp, a povestit Andrew Aldridge. La scurt timp după dramă, mama lui Wallace Hartley declara pentru presă:”Am ştiut că va muri strângând în braţe vioara. Era extrem de ataşat de acest instrument”.
Această vioară îi fusese făcută cadou de logodnica sa, Maria Robinson, şi avea o plăcuţă din argint, pe care fusese inscripţionat:”Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria”, un element care a şi permis autentificarea viorii.
Specialiştii care au examinat instrumentul au mai concluzionat că “depunerile de pe suprafaţa acesteia, gradul de alterare şi rugina corespundeau condiţiilor în care aceasta s-a aflat la momentul scufundării”, potrivit lui Andrew Aldridge.
Traseu sinuos
După ce au recuperat preţiosul instrument, în urma naufragiului, autorităţile canadiene l-au trimis Mariei Robinson. Iar la moartea acesteia, în 1939, vioara a fost încredinţată Armatei Salvării. Într-o scrisoare datând de la începutul anilor '40, un profesor de muzică al acestei organizaţii nota:”Este practic imposibil să cânţi la această vioară, şi asta din cauza istoriei sale turmentate”. Instrumentul a fost dat ulterior unei familii care l-a păstrat în podul casei.
“Aceasta este o incredibilă istorie umană”, a comentat Andrew Aldridge. “Wallace Hartley este una dintre personalităţile cele mai importante” ale istoriei Titanicului, în special datorită “curajului său ieşit din comun”, a adăugat acesta, apreciind că vioara era “cel mai cunoscut suvenir de la bordul Titanicului”.
Evaluare
Această vioară, care a avut o soartă de neegalat, este evaluată la minimum 100.000 de euro. Va fi expusă începând cu perioada Paştelui la Primăria din Belfast, oraşul în care a fost construit Titanicul. Deocamdată nu se pune problema scoterii sale la licitaţie, potrivit lui Aldridge, care a precizat că poartă negocieri cu mai multe muzee.
Titanicul s-a scufundat în apele îngheţate ale Atlanticului în timpul călătoriei sale inaugurale, în cursul nopţii de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a lovit de un iceberg. Dintre cele 2.200 de persoane aflate la bord, 1.500 au murit, printre care şi cei opt membri ai orchestrei.