Avionul american multirol de ultimă generaţie F-35C a reuşit prima sa aterizare pe puntea unui super-portavion, etapă extrem de importantă în cadrul proiectului Joint Strike Fighter al Pentagonului, cel mai costisitor program de înzestrare tehnologică din istoria armatei SUA, anunţă AFP, citată de Agerpres. Manevra de aterizare s-a desfăşurat fără niciun fel de probleme în largul coastelor oraşului californian San Diego, F-35 apuntând pe portavionul USS Nimitz, cel mai mai mare portavion din clasa sa al Marinei americane.
Potrivit celui mai recent raport al Congressional Research Service, aparatul F-35 este construit în trei versiuni: F-35A - decolare şi aterizare convenţională (CTOL), F-35B - decolare de pe suprafeţe reduse şi aterizare verticală (STOVL) şi F-35C - decolare asistată de sistemul catapultă, aşa numitul sistem CATOBAR, versiune destinată portavioanelor (CV).
Avionul F-35, produs de compania Lockheed-Martin, este parte a programului de înzestrare Joint Strike Fighter al Pentagonului, cel mai costisitor din toate programele de înzestrare dezvoltate de armata americană (aproximativ 392 miliarde de dolari). Vor fi achiziţionate 2.443 astfel de aparate pentru US Air Force, Navy şi Marine Corps. La dezvoltarea acestui tip de avion multirol au contribuit şi state aliate şi partenere NATO, ca Marea Britanie, Italia, Australia, Canada, Norvegia, Danemarca, Olanda şi Turcia.
F-35 este un avion militar de asalt monoloc cu un singur motor, multirol, capabil să desfăşoare misiuni de apărare aeriană (Close Air Support), bombardare strategică, luptă aeriană. Beneficiază de tehnologie avansată de tip 'stealth' - făcându-l aproape invizibil pentru sistemele anti-aeriene avansate de la sol.
Acesta este de departe cel mai costisitor program de înzestrare tehnologică al armatei SUA, Pentagonul estimând, în cadrul unui raport publicat în 2011, că în cei 50 de ani cât aparatul va fi în uz vor fi necesari în jur de 1.385 miliarde de dolari, arată discovery.com. Prin comparaţie, programul de autostrăzi pe întreg teritoriul SUA a costat 213 miliarde de dolari în 40 de ani, iar programul Apollo prin care NASA a trimis pentru prima dată oameni pe Lună s-a cifrat la 164 de miliarde de dolari în zece ani.