x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai rapid avion din lume, pierdut în timpul testării

Cel mai rapid avion din lume, pierdut în timpul testării

12 Aug 2011   •   07:36
Cel mai rapid avion din lume, pierdut în timpul testării

Armata americana a pierdut contactul cu un avion hipersonic fara pilot, aflat in curs de testare, Falcon Hypersonic Test Vehicle 2 (HTV-2), la scurt timp dupa ce a fost lansat joi, au declarat oficiali din domeniul Apararii, citati de BBC News Online.

Avionul HTV-2, care ar trebui sa atinga viteza de 21.000 de kilometri pe ora si sa ajunga la orice tinta din lume in mai putin de o ora, a fost lansat joi dimineata, cu o racheta de tip Minotaur IV, de la baza Fortelor aeriene Vanderberg, din California.

Inginerii au progamat HTV-2 sa se lanseze la limita spatiului, sa se separe de racheta si sa se prabuseasca in ocean. Deocamdata nu se stie daca scopurile misiunii au fost atinse.

Agentia Statelor Unite pentru Proiecte si Cercetare Avansata in domeniul Apararii (DARPA), care finanteaza programul HTV-2 si supravegheaza testele, afirma ca avionul de mici dimensiuni este capabil sa atinga viteza de 20 mach. DARPA mai preciza ca HTV-2 va fi supus unor temperaturi de 2.000 de grade Celsius daca atinge viteza dorita in timpul testelor.

Primul test al unui avion HTV-2 s-a incheiat cu prabusirea acestuia in Oceanul Pacific, dupa ce Pentagonul a pierdut contactul cu aparatul la noua minute dupa lansare. Totusi, avionul a transmis 139 de secunde de date aerodinamice la viteze de 17-22 de ori mai mari decat viteza sunetului, potrivit DARPA.

CITESTE SI: Americanii testeaza cel mai rapid avion din lume

×