x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin 20.000 de sârbi din Kosovo au cerut cetăţenie rusă (presă)

Cel puţin 20.000 de sârbi din Kosovo au cerut cetăţenie rusă (presă)

de Marina Constantinoiu    |    17 Noi 2011   •   14:50

Peste 20.000 de sarbi din Kosovo au solicitat cetatenia rusa, a declarat luni pentru presa sarba un reprezentant al asociatiei "Vechea Serbie', din satul Graceanita, de la 5 km de Pristina, capitala Kosovo, relateaza Ria Novosti.

"Am remis 21.733 de cereri de cetatenie rusa Ambasadei Rusiei de la Belgrad', a declarat respectivul reprezentant, citat de agentia sarba Beta.

Potrivit acestuia, strangerea de semnaturi in cadrul unei petitii care chema la acordarea cetateniei ruse sarbilor din Kosovo, considerandu-se ca statul sarb nu le asigura securitate, a inceput acum doua luni.

Petitia sarbilor a fost trimisa Ministerului rus al Afacerilor Externe, a confirmat luni consilierul Ambasadei Rusiei la Belgrad, Oleg Buldakov, pentru cotidianul sarb Danas.

Asociatia "Vechia Serbie' afirma ca numarul sarbilor din Kosovo care doresc sa devina rusi ar putea sa creasca. "Este vorba despre sarbi care au fugit din Kosovo dupa conflictul dintre 1998 si 1999, dar si despre persoane care au parasit aceasta provincie dupa 1945', a explicat sursa citata. "Am incercat prin toate mijloacele sa fim protejati de statul nostru, dar acesta ne impinge sa traim intr-un stat pe care nu-l recunoastem', a adaugat reprezentantul asociatiei.

Peste 200.000 de sarbi, muntenegreni si romi au fugit din Kosovo dupa conflitul dintre 1998-199. Sarbii reprezinta actualmente intre 5% si 10% dintre cele 2 milioane de locuitori din Kosovo.

La 17 februarie 2008, autoritatile albaneze din Kosovo, sustinute de SUA si anumite tari membre UE, au proclamat unilateral independenta acestei provincii sarbe. In decembrie 2008, misiunea europeana EULEX a fost instalata in provincie, pentru a promova un stat de drept si pentru a face ca legea sa fie respectata pe teritoriul acestei provincii.

×
Subiecte în articol: kosovo Rusia cetăţenie sarbi