x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel putin 3.000 de teroristi ai Statului Islamic, gata sa atace Istanbulul

Cel putin 3.000 de teroristi ai Statului Islamic, gata sa atace Istanbulul

20 Feb 2015   •   17:49
Cel putin 3.000 de teroristi ai Statului Islamic, gata sa atace Istanbulul

Rapoarte ale serviciilor de informatii precizeaza ca aproximativ 3.000 de luptatori ai Statului Islamic, implicati in luptele din orasul sirian Kobani, recucerit de kurzi, au reusit sa se infiltreze in Turcia, si planuiesc atacuri teroriste in Turcia.

Un cotidian turc a publicat informatia precizata intr-un raport al MIT, serviciul de informatii turc, conform caruia 3.000 de teroristi afiliati Statului Islamic s-au refugiat in Turcia, dupa pierderea controlului asupra orasului sirian Kobani.

Potrivit raportului, jihadistii Statului Islamic, inclusiv ofiteri superiori apartinand acestei organizatii, s-au infiltrat pe teritoriul turc si planuiesc desfasurarea unor atacuri teroriste in Turcia.

Raportul avertizeaza asupra faptului ca militantii islamisti, cu experienta in organizarea unor atacuri cu detonare de explozibil, se pregatesc sa atace misiunile aliatilor din Istanbul si din Ankara.

In special, Istanbulul este vizat pentru semnificatia sa istorica, teroristii avand convingerea ca metropola turca are un rol important in crearea unui califat la nivel mondial, precizeaza Business Standard.

Statul Islamic a preluat diferite concepte ale Islamului, in special cele care referitoare la calea spre Ziua Judecatii, idei care le-au influentat strategiile militare. Potrivit credintei acestora, jihadistii asteapta armata Romei si o infrangere la Dabiq, in Siria, evenimente ce reprezinta in viziunea lor inceputul apocalipsei.

Fundamentalistii Statului Islamic cred ca armatele Romei si cele ale Statului Islamic se vor regurpa in Istanbul, capitala fostului Imperiu Roman de Est. Conform credintelor acestora, dupa ce citadela va fi distrusa, trupele islamiste se vor indrepta catre inima Europei.

×