x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cele mai represive societăţi din lume

Cele mai represive societăţi din lume

04 Iun 2010   •   00:00
Cele mai represive societăţi din lume
Sursa foto: europafrique.org/

Freedom House a prezentat raportul său anual pe 2010 identificând ţările care încalcă în modul cel mai flagrant drepturile omului, în timpul unei şedinţe cu ocazia celei de-a 14-a reuniuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, precizează un comunicat al organizaţiei.

Raportul, intitulat "Cele mai represive societăţi din lume", este menit să reprezinte un instrument de lucru pentru apărătorii drepturilor omului. Documentul din acest an identifică 17 ţări şi trei teritorii ai căror cetăţeni trăiesc în medii extrem de opresive, cu drepturi de bază minime şi încălcări frecvente ale drepturilor omului.

"În acest raport identificăm ţări în care persoanele nu au aproape nici o şansă de a beneficia de drepturi fundamentale - regimuri în care persoanele sunt pedepsite dur pentru gândirea sau acţiunea independentă şi unde activitatea opoziţiei este redusă sau inexistentă ", a spus Paula Schriefer, unul dintre oficialii organizaţiei.

Nouă ţări şi un teritoriu sunt considerate ca fiind cele mai opresive, ele primind cel mai nefavorabil punctaj posibil, 7 (pe o scară de la 1 la 7), din punct de vedere al asigurării drepturilor politice şi libertăţilor civile: Myanmar, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Tibet.

Alte opt ţări şi două teritorii obţin un punctaj de doar 7 pentru drepturile politice şi 6 pentru libertăţile civile: Belarus, Ciad, China, Cuba, Guineea, Laos, Arabia Saudită şi Siria.

Dintre cele 20 de ţări identificate în raport, şase sunt din Africa Subsahariană, inclusiv Guineea.

"Deşi este ruşinos faptul că trei dintre cele mai represive regimuri sunt în prezent membre ale Consiliului (China, Cuba şi Arabia Saudită) şi o a patra (Libia) tocmai a fost aleasă, totuşi facem apel la statele membre din Consiliu să îşi ducă la îndeplinire mandatul şi să ia măsuri pentru a opri abuzurile sistemice din aceste ţări", a mai spus Schriefer.

De la înfiinţarea Consiliului în 2006, pentru a înlocui Comisia ONU pentru Drepturile Omului, doar câteva ţări aflate pe lista celor mai represive regimuri - Myanmar, Guineea, Somalia, Sudan şi Coreea de Nord - au fost vizate de rezoluţii sau reuniuni speciale ale organismului ONU.

×
Subiecte în articol: externe