x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Risc nuclear major! Centrala din Ucraina, controlată de ruși, a fost bombardată. Cine se joacă cu focul?

Risc nuclear major! Centrala din Ucraina, controlată de ruși, a fost bombardată. Cine se joacă cu focul?

de Adriana Deoanca    |    20 Noi 2022   •   16:02
Risc nuclear major! Centrala din Ucraina, controlată de ruși, a fost bombardată. Cine se joacă cu focul?
Sursa foto: Twitter

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub control rusesc, a fost zguduită duminică de bombardamente. Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU spune că astfel de atacuri riscă un dezastru nuclear major și cere încetarea imediată abombardamentelor, relatează Reuters.

Bombardamentele repetate asupra centralei din sudul Ucrainei au stârnit îngrijorare cu privire la potențialul unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.

Mai mult de o duzină de explozii au zguduit sâmbătă seara și duminică centrala Zaporojie, al cărei control a fost preluat de Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei din februarie, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

O echipă a AIEA aflată la fața locului a declarat că au fost avariate unele clădiri, sisteme și echipamente de la centrală, cea mai mare din Europa. Echipa AIEA a putut vedea unele dintre explozii de la ferestrele lor.

"Veștile primite de la echipa noastră ieri și în această dimineață sunt extrem de îngrijorătoare", a declarat Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU. "Au avut loc explozii pe locul acestei importante centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze imediat. Așa cum am mai spus de multe ori, vă jucați cu focul!"

Centrala nucleară din Zaporojie are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică, răcite și moderate cu apă, care conțin uraniu 235, care are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani.

Reactoarele sunt oprite, dar există riscul ca combustibilul nuclear să se supraîncălzească dacă ar fi întreruptă alimentarea cu energie electrică care acționează sistemele de răcire. Bombardamentele au tăiat în repetate rânduri liniile electrice.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a tras cu obuze asupra liniilor electrice care alimentează centrala, în timp ce TASS a raportat că unele dintre instalațiile de depozitare ale site-ului au fost lovite, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom.

"Au bombardat nu numai ieri, ci și astăzi, bombardează chiar acum", a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, adăugând că orice atac reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare.

Karchaa a declarat că obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și a unei clădiri care adăpostește combustibil nuclear uzat proaspăt, dar că în prezent nu au fost detectate emisii radioactive, potrivit TASS.

Oficialii ucraineni nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat reciproc de atacarea centralei și de riscul unui accident nuclear.

Instalația a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei din 24 februarie și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×