x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chevron dă în judecată protestatarii polonezi

Chevron dă în judecată protestatarii polonezi

12 Noi 2013   •   15:18
Chevron dă în judecată protestatarii polonezi

Chevron i-a acţionat în instanţă pe protestatarii din Polonia care, asemenea sătenilor din Pungeşti, i-au împiedicat pe angajaţii gigantului energetic să ajungă în perimetrul unde intenţionau să îşi instaleze sondele pentru explorarea gazelor de şist.

Localnicii din satului Zurawlow, aflat la circa 260 km sud-est de Varşovia, au ocupat una dintre zonele în care Chevron intenţiona să amplaseze sonde, în momentul în care antreprenorii au încercat să înconjoare perimetrul zonei cu un gard, informează Reuters.

Chevron a depus plângere pe motiv că sătenii au încălcat dreptul legal de acces al angajaţilor companiei la una dintre cele patru zone luate în concesiune de Chevron pentru explorarea gazelor de şist.

"Respectăm drepturile persoanelor de a-şi exprima opiniile, însă ar trebui să o facă în limitele legii. Credem că punctele de vedere exprimate de către un grup mic de oameni nu reflectă punctul de vedere al majorităţii locuitorilor din regiune”, a precizat Chevron într-o declaraţie de presă.

La rândul lor, sătenii din Zurawlow se plâng de faptul că Chevron nu i-a informat şi consultat în mod corespunzător, iar acţiunile de foraj vor avea repercusiuni asupra mediului.
Răspunsul gigantului american la reclamaţiile polonezilor a fost cel standard, şi anume că Chevron se angajează să opereze într-o manieră sigură şi responsabilă şi că aduce beneficii comunităţilor în care operează.

Reuters aminteşte faptul că Chevron a fost împiedicat şi în România de localnicii din Pungeşti, care au blocat accesul utilajelor companiei spre zona unde urma sa fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din ţară.

După protestul sătenilor din Vaslui din 14 octombrie, Chevron şi-a sistat lucrările în zona Siliştea-Pungeşti. Câteva zile mai târziu, cu ocazia vizitei premierului Ponta în SUA, unde acesta a avut întrevederi la vârf cu managementul american al Chevron, managerul pentru România al companiei gazifere a anunţat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă, până când "siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune."
Protestele polonezilor au stat la baza deja celebrului film"Drill, baby, drill”, al regizorului Lech Kowaslski, care a stat zile în şir în câmp cu localnicii din Zurawlow, documentând pe peliculă cauza şi protestele lor. Povestea despre lupta fermierilor polonezi se împleteşte cu relatări despre exploatarea gazelor de şist din Pennsylvania.


×
Subiecte în articol: chevron protestatari Polonia