x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, acuzată că "joacă murdar" în industria "energiei curate". În timp ce chinezii prosperă, americanii dau faliment

China, acuzată că "joacă murdar" în industria "energiei curate". În timp ce chinezii prosperă, americanii dau faliment

03 Oct 2011   •   14:42
China, acuzată că "joacă murdar" în industria "energiei curate". În timp ce chinezii prosperă, americanii dau faliment

Mana ieftina de lucru, precum si creditele cu dobanzi foarte mici acordate companiilor au transformat China in cel mai mare exportator de panouri solare din lume, in timp ce competitorii din Germania si SUA sunt nevoiti sa concedieze angajatii sau sa declare falimentul.

Panourile cu celule fotovoltaice fabricate in China au invadat piata mondiala la un pret mult mai mic decat cele fabricate in alte parti, provocand o scadere generala a pretului de aproximativ 33% fata de anul trecut. Expertii din domeniu spun ca preturile ar putea scadea cu inca 15% pana la sfarsitul anului.

In SUA, fabricanti de panouri solare precum Solyndra Solar, Evergreen sau SpectraWatt au intrat in faliment, iar SolarWorld si-a inchis punctul de lucru din California. Fabricantul german Conergy este nevoit in prezent sa faca restructurari.

Inchiderea fabricii Solyndra a creat si un scandal politic in SUA, compania beneficiind de un imprumut de jumatate de miliard de dolari in garantii guvernamentale - o parte a programului de fabricare de energie "curata" a presedintelui Barack Obama.

Senatorii americani acuza China de concurenta neloiala, afirmand ca fabricantii chinezi de panouri solare primesc prea usor imprumuturi din partea statului.

"Daca SUA nu iau actiuni agresive pentru a combate valul de importuri de panouri solare chinezesti si practicile comerciale neloiale ale Chinei, eforturile noastre de a crea noi locuri de munca in acest domeniu vor fi subminate", i-a scris senatorul din Oregon, Ron Wyden lui Barack Obama.

Reprezentantii germani si americani ai industriei au adus acuze similare Chinei la intalnirea anuala a fabricantilor de panouri solare de la Hamburg.

Chinezii se apara, insa, afirmand ca industria chineza este folosita ca un tap ispasitor pentru a se ascunde managementul defectuos si tehnologia invechita care ar fi problemele reale ale competitorilor occidentali. Acestia au adus exemple si de companii chinezesti mai mici care au dat faliment din cauza concurentei.

"E absurd sa spui ca succesul companiilor chinezesti se datoreaza imprumuturilor cu dobanda mica acordate de bancile de stat. Poti obtine dobanzi mici si de la o banca comerciala din Occident. In plus, si guvernele din Germania si SUA au oferit ajutor financiar dezvoltatorilor de panouri solare", a declarat Huang Ming, fondatorul companiei Himin Solar Corporation, acum probabil cea mai mare intreprindere de gen din lume.

×