Această operațiune „încalcă grav suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei, dăunează grav relațiilor sino-americane și pune în pericol pacea și stabilitatea” în Strâmtori, a afirmat Ministerul chinez de Externe într-o declarație publicată sâmbătă seara.
Declarația a precizat că Beijingul ar putea lua „toate măsurile necesare pentru a apăra ferm suveranitatea națională, securitatea și integritatea teritorială”.
Tranzacția în valoare de 1,16 miliarde de dolari, care trebuie încă aprobată de Congres, include diverse sisteme antiaeriene, inclusiv NASAMS și rachete 123, potrivit agenției americane responsabile pentru vânzările militare externe.
O altă vânzare anunțată vineri vizează sisteme radar în valoare totală de 828 de milioane de dolari. Echipamentele vor fi preluate direct din stocurile US Air Force.
Ministerul taiwanez al Apărării și-a exprimat sâmbătă „recunoștința sinceră” pentru această vânzare, care va ajuta armata „să continue să își îmbunătățească capacitatea de apărare și să mențină împreună pacea și stabilitatea în Strâmtoare”.
Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat și consideră că Republica Populară Chineză este singurul guvern legitim, dar furnizează totuși Taipeiului un ajutor militar substanțial.
(sursa: Mediafax)