x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China exultă după victoria talibanilor și îi avertizează pe taiwanezi că vor fi abandonați, la rândul lor, de către SUA

China exultă după victoria talibanilor și îi avertizează pe taiwanezi că vor fi abandonați, la rândul lor, de către SUA

de Şerban Mihăilă    |    19 Aug 2021   •   07:30
China exultă după victoria talibanilor și îi avertizează pe taiwanezi că vor fi abandonați, la rândul lor, de către SUA

Retragerea precipitată a trupelor americane și evacuarea haotică a civililor afgani care au colaborat cu US Army, într-un Afganistan ocupat peste noapte de talibani, au dat aripi mașinăriei de propagandă de la Beijing. Mass-media din China exultă la unison, susținând că victoria talibanilor a dat o grea lovitură „hegemoniei” americane, iar aliați ai SUA, precum Taiwan, ar trebui să fie extrem de îngrijorați, deoarece urmează să fie abandonați, la rândul lor, de către administrația de la Washington. 

 

„Victoria rapidă a talibanilor strivește imaginea și aroganța americanilor, făcând SUA de râs”, titrează un editorial apărut în publicația „Global Times”, portavocea Partidului Comunist din China (PCC). Materialul face o paralelă între angajamentele asumate de SUA față de Afganistan și Taiwan și trage concluzia că, după ce i-au „abandonat” pe afgani, americanii vor proceda la fel și în cazul taiwanezilor. Partidul Progresist Democrat (DPP), aflat la putere în Taiwan, „trebuie să se trezească din vis”, scrie publicația. „Din ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, DPP trebuie să înțeleagă că, imediat după izbucnirea unui război în Strâmtoarea Taiwan, apărarea insulei ar fi distrusă în numai câteva ore, iar armata americană nu ar veni să ajute. În consecință, autoritățile DPP ar capitula rapid și, foarte posibil, câteva oficialități de rang înalt ar fugi la bordul unui avion”, susține „Global Times”. Ziarul controlat de PCC a avertizat apoi că o intervenție militară a SUA în Taiwan ar necesita mult mai multă determinare decât cea de care a dat dovadă US Army în Afganistan și în Vietnam și, în același timp, administrația de la Washington ar fi nevoită să plătească „un cost uriaș”. „Câte vieți de militari americani și ce sumă de bani ar fi dispuse să sacrifice SUA pentru Taiwan?”, se întreabă retoric oficiosul PCC, citat de CNSNews.com. Într-un alt articol, același ziar citează un profesor de la Universitatea pentru Afaceri Externe, subordonată regimului de la Beijing, care afirmă că retragerea SUA din Afganistan este „un avertisment pentru secesioniștii taiwanezi”. Mai mult, redactorul-șef al publicației a postat pe Twitter un mesaj batjocoritor la adresa oficialităților din Taipei. El recomandă liderilor taiwanezi să cumpere pe ascuns steaguri ale Chinei, pe care să le fluture ulterior, în momentul în care Armata Populară chineză de Eliberare (PLA) va captura insula. „După căderea regimului de la Kabul, autoritățile taiwaneze tremură”, a conchis el. 

 

Comparație trasă de păr

 

De cealaltă parte, Cheng Yun-peng, unul dintre liderii DPP din Parlamentul taiwanez, a respins orice paralelă între Afganistan și Taiwan. El a declarat că SUA nu dispun de forțe militare pe teritoriul insulei separatiste și, în consecință, nu au ce să retragă. „Taiwanul are propriul sistem de apărare națională, în timp ce colaborează și cu alte armate. Achiziționăm armament atât din SUA, cât și din alte state aliate”, a scris Cheng Yun-peng pe Facebook, combătând teoriile vânturate în presa oficială de la Beijing. 


 

O insulă ținută în brațe de SUA

 

Considerat de China o „provincie rebelă”, care va reveni într-o bună zi la „patria-mamă” - fie și prin intermediul forței dacă acest lucru va fi necesar -, Taiwan are guvern propriu și este, de facto, un stat independent. Cu toate acestea, autoritățile din Taipei nu și-au declarat în mod oficial independența față de Beijing. Taiwan a început să acționeze însă ca o națiune independentă încă din 1949, de la sfârșitul războiului civil chinez, atunci când guvernul naționalist, înfrânt, s-a refugiat pe insulă, după victoria comuniștilor lui Mao Zedong, care au preluat puterea la Beijing, proclamând Republica Populară Chineză. Taiwan a ales să-și păstreze numele de Republica China, ca stat separat. Cu peste 23 de milioane de locuitori, Taiwan este cel mai populat dintre statele care nu sunt membre ale ONU și este recunoscut de numai 23 de țări. În numele principiului „o singură Chină”, Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, iar insistențele chinezilor au dus, în 1979, la întreruperea oficială a relațiilor dintre Washington și Taipei. Cu toate acestea, colaborarea dintre SUA și Taiwan a continuat în mod neoficial, americanii fiind principalii protectori ai taiwanezilor. De altfel, în pofida aparentei izolări diplomatice, Taiwan a devenit, cu ajutorul SUA, una dintre economiile în expansiune din zona asiatică, iar administrația de la Washington a intensificat, în ultimul an, sprijinul acordat insulei, pe fondul războiului economic total dintre Beijing și Washington. 

 

Conflictul militar, la orizont

 

Mai mult, SUA s-au angajat să protejeze democrația taiwaneză în fața unei eventuale agresiuni neprovocate și să ofere ajutor militar guvernului de la Taipei. Documente de la Casa Albă, dezvăluite în presă la începutul acestui an, arată că SUA intenționează să intervină în forță, dacă Beijingul invadează Taiwanul. Concomitent, încă din primele zile ale activității sale, administrația Biden a demarat eforturile pentru a pune bazele unui „NATO asiatic”, capabil să contracareze puterea militară și economică în plină ascensiune a Chinei. De cealaltă parte, chinezii au trecut la o demonstrație de forță, intensificând zborurile de recunoaștere în spațiul aerian al insulei, pe fondul unor discursuri agresive contra guvernului din Taipei. În condițiile acutizării tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan, experți de la Pentagon susțin că declanșarea unui conflict militar direct între SUA și China în următorul deceniu nu mai este deloc o ipoteză fantezistă, iar armata americană ar întâmpina serioase dificultăți în încercarea de a-și apăra aliații taiwanezi. 

 

Mașinăria de propagandă a Chinei îi avertizează pe taiwanezi că vor fi trădați de americani, după tiparul brevetat de administrația de la Washington în Afganistan.

×
Subiecte în articol: China afganistan talibani