x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China speră că Franța poate contribui la atenuarea relațiilor cu UE

China speră că Franța poate contribui la atenuarea relațiilor cu UE

de Redacția Jurnalul    |    29 Iul 2023   •   19:15
China speră că Franța poate contribui la atenuarea relațiilor cu UE

China speră ca Franța să poată „stabiliza tonul” relațiilor dintre UE și China, a declarat sâmbătă la Beijing vicepremierul He Lifeng unui ministru francez, în timp ce liderii europeni dezbat cum să „elimine riscurile”, dar și să coopereze cu a doua cea mai mare economie a lumii, potrivit Reuters.

El i-a spus ministrului economiei, Bruno Le Maire, că China este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Franța în domenii tradiționale, cum ar fi finanțele, precum și în domeniul științei și al inovării tehnologice, în contrast cu discuțiile mai prudente, deși sincere, purtate de Beijing cu înalții oficiali americani aflați în vizită.

„Se speră că Franța va stabiliza tonul cooperării prietenești dintre China și UE", a declarat acesta în remarcile de deschidere înainte de o după-amiază de discuții la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, adăugând că China consideră că legăturile sale bilaterale cu Franța „au o bază bună”.

În timp ce recentele vizite în China ale secretarului de stat american Anthony Blinken și ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen s-au axat pe discuții despre „decuplare”, cel mai înalt oficial comercial al Franței a sugerat un „termen limită până la sfârșitul anului 2024 pentru a ne consolida operațiunile economice și financiare”, înaintea celui de-al nouălea dialog economic și financiar dintre cele două țări.

China este al treilea cel mai mare partener comercial al Franței, după Uniunea Europeană și Statele Unite, dar firmele franceze sunt din ce în ce mai îngrijorate că ar putea fi prinse în focul rivalității crescânde dintre cele două superputeri economice ale lumii.

Luna trecută, guvernele Uniunii Europene au aprobat, de asemenea, o a 11-a tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea lovi firmele chinezești considerate că eludează măsurile deja în vigoare.

Le Maire a declarat că cele trei provocări la care cele două țări ar trebui să colaboreze sunt tranziția ecologică, reorganizarea lanțurilor valorice și revoluția tehnologică, ridicând totodată probleme legate de accesul pe piață pentru companiile franceze din domeniul bancar, nuclear, cosmeticelor și agriculturii.

„Este esențial să ne gândim la extinderea și aprofundarea cooperării economice și financiare între Franța și China”, a declarat La Maire. „Am dori să primim noi investiții majore din China pe teritoriul francez”.

Într-o conferință de presă după discuții, Le Maire a declarat că s-au făcut progrese importante în relațiile franco-chineze în sectoarele cosmeticelor, aerospațial, alimentar și al băuturilor și financiar, în timp ce He a declarat că partea chineză a apreciat decizia Franței de a extinde licențele Huawei 5G în unele orașe.

Chinezul He le-a spus oaspeților săi că întâlnirea a fost un „semnal pozitiv că China și Franța vor lucra împreună pentru a aborda provocările și a injecta stabilitate într-o lume incertă”, care a „accelerat într-o nouă situație de instabilitate și incertitudine”, care nu a mai fost văzută în ultimii 100 de ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China franta