x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China interzice construcțiile de clădiri foarte înalte

China interzice construcțiile de clădiri foarte înalte

28 Oct 2021   •   13:17
China interzice construcțiile de clădiri foarte înalte

China a restricționat construcția de clădiri foarte înalte în orașele mai mici din țară, ca parte a unei încercări mai ample de reducere a proiectelor generate de orgoliile companiilor, scrie BBC.

Orașele cu o populație mai mică de trei milioane de locuitori nu vor putea construi zgârie-nori mai înalți de 150 de metri.

Cele cu o populație numeroasă nu vor putea construi clădiri mai înalte de 250 de metri.

Există deja o interdicție privind clădirile mai înalte de 500 de metri.

În China se află unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, printre care Turnul Shanghai de 632 de metri și Centrul financiar Ping An din Shenzhen, de 599 de metri.

Rapoartele locale spun că, deși zgârie-norii ar putea fi necesari în orașe aglomerate precum Shanghai și Shenzhen, nu există o penurie de terenuri în alte orașe, adăugând că acestea au fost construite mai ales din orgoliu.

La începutul acestui an, sute de oameni au fost arătați fugind atunci când un zgârie-nori de 350 de metri - SEG Plaza din orașul Shenzhen - a început să se balanseze.

China a luat din ce în ce mai multe măsuri drastice împotriva proiectelor costisitoare, criticând obsesia dezvoltatorilor locali de a construi clădiri care să atragă atenția.

La începutul acestui an, a fost emisă o interdicție privind "arhitectura urâtă".

"Ne aflăm într-o etapă în care oamenii sunt nerăbdători să producă ceva care poate intra în istorie", declarase anterior Zhang Shangwu, director adjunct al Colegiului de arhitectură și planificare urbană al Universității Tongji, pentru South China Morning Post. "Fiecare clădire își propune să fie un punct de reper, iar dezvoltatorii și urbaniștii încearcă să atingă acest obiectiv mergând la extrem în materie de noutate și ciudățenie."

Într-o declarație comună, Ministerul Locuințelor și Dezvoltării Urbane și Rurale și Ministerul pentru Managementul Situațiilor de Urgență au precizat că ar trebui să se solicite derogări speciale dacă un oraș cu o populație mai mică de trei milioane de locuitori dorește să construiască un zgârie-nori mai înalt de 150 de metri.

Cu toate acestea, în niciun caz nu vor putea fi construite clădiri mai înalte de 250 de metri.

În mod similar, orașele cu o populație de peste trei milioane de locuitori ar putea, în anumite circumstanțe, să solicite construirea unui zgârie-nori mai înalt de 250 de metri, dar cu o interdicție categorică pentru clădirile de peste 500 de metri.

Cei care aprobă proiecte care încalcă aceste noi reguli vor fi trași la răspundere "pe viață", se mai arată în comunicat.

Mediafax

×
Subiecte în articol: China constructii cladiri inalte