x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China îşi trage partea leului în sectorul petrolier din Irak

China îşi trage partea leului în sectorul petrolier din Irak

de Mihaela Matachita    |    05 Noi 2009   •   00:00

China a ajuns primul operator străin din sectorul petrolier irakian, devansându-i pe giganţii domeniului, în ţara care deţine locul trei în privinţa celor mai mari rezerve dovedite din lume, a relatat AFP joi.

"Este frapantă sosirea în forţă a companiilor chineze, având în vedere că Irakul era, până la totala naţionalizare a petrolului în 1975, o pradă (bine) păzită a britanicilor", a comentat Rouba Housari, fondatoare a site-ului specializat Iraq Oil Forum.

Compania chineză CNPC, asociată cu British Petroleum (BP), a semnat, marţi, acordul definitiv pentru dezvoltarea celui mai mare câmp petrolier din Irak, cel de la Roumaila (în sud), cu rezerve estimate la 17,7 miliarde de barili. Contractul are o durată de 20 de ani cu posibilitatea unei extinderi de cinci ani. În consorţiu, CNPC deţine 37% din acţiuni, BP, 38%, iar Guvernul de la Bagdad, 25%. Potrivit AFP, obiectivul este de a creşte producţia de la 1 milion de barili pe zi la 2,85 milioane în următorii şase ani, după cum a precizat pentru presă ministrul irakian al Petrolului, Hussein Chahristani.

AFP aminteşte că CNPC este deja prezentă în centrul Irakului, fiind prima companie străină care a obţinut un contract de exploatare după căderea regimului lui Saddam Hussein acum şase ani. În august 2008, a obţinut drepturile de exploatare a câmpului de la Al-Ahdab, din apropiere de Kout, unde se află o rezervă de 1 miliard de barili de petrol şi în care CNPC s-a angajat să investească 3 miliarde de dolari.

AFP precizează că dorinţa Chinei de a fi prezentă în Irak s-a afirmat la primul apel de oferte, în iunie, când patru companii chineze, CNPC, CNOOC, SINOCHEM şi SINOPEC, s-au regăsit în opt din cele 14 consorţii formate în vederea acestei competiţii şi, împreună cu partenerii lor, au ajuns în frunte pentru şase din cele opt câmpuri scoase la licitaţie. Din dorinţa de a fi prezentă în Irak, SINOPEC a cumpărat compania ADDAX din regiunea autonomă Kurdistan, înfuriind Guvernul de la Bagdad, care a exclus-o din următoarele competiţii. La rândul lor, CNPC şi BP au considerat că e mai înţelept să accepte condiţiile irakienilor decât să piardă o asemenea piaţă.

"Strategia chineză este de a se implanta în ţările producătoare de petrol pentru a-şi garanta securitatea de aprovizionare pe termen lung", a explicat Rouba Housari, care adaugă că firmele din China "acţionează în cadrul intereselor de stat şi nu în logica profitului pur".
Potrivit AFP, chinezii intenţionează să urmeze aceeaşi strategie agresivă şi la al doilea apel de oferte la Bagdad, pe 11 şi 12 decembrie.

×
Subiecte în articol: externe